Salvini: Az ország újraindítása az egyedüli célom

– Súlyos hiba lenne tovább időt vesztegetni, a politikának a drámai helyzet megoldására kell koncentrálnia – fogalmazott a Liga vezetője.

2021. 02. 16. 18:58
SALVINI, Matteo
Róma, 2021. február 6. Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Liga párt vezetője nyilatkozik a római képviselőházban, miután Mario Draghi kijelölt miniszterelnökkel tárgyalt 2021. február 6-án. MTI/EPA/LaPresse pool/Roberto Monaldo Fotó: Roberto Monaldo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egységteremtés nem lehetőség, hanem kötelesség – figyelmeztette Mario Draghi kormányfő az újonnan megalakult minisztertanács tagjait. A békés együttélés azonban komoly erőfeszítésébe kerül a konfliktusoktól meggyengített olasz politikai csoportoknak.

A fegyelmezettség és felelősségvállalás jegyében induló kormánynak egyensúlyteremtésre van szüksége, mely fegyverletételt feltételez.

Hétfő este elkezdődött a pártcsoportok közötti konzultáció. Matteo Salvini, a Liga elnöke félórás tárgyaláson egyeztetett Nicola Zingarettivel, a Demokrata Párt főtitkárával. – Elérkezett a fegyverletétel ideje – nyilatkozta a Liga elnöke a találkozó kapcsán a sajtónak.

– Súlyos hiba lenne tovább időt vesztegetni, a politikának a drámai helyzet megoldására kell koncentrálnia

– utalt Salvini az egészségügyi vészhelyzet okozta krízisre. Korábban elképzelhetetlen lett volna a két politikus egy asztalhoz ültetése, a rendkívüli helyzet azonban józanságra és a hangnemek mérséklésére kényszeríti a feleket. A sajtó humorosan „Draghi-csodának” nevezi a szimbolikus találkozót.

– Száznegyvenezer vállalkozás csődközeli állapotba került, március 31-ével érvényét veszti az elbocsátásokat felfüggesztő rendelet, mely százezrek utcára kerülését eredményezi. Vagy időben lépünk, vagy az összeomlás fenyeget

– ábrázolta Salvini a tárgyalásokon megvitatásra került sarkalatos problémák egyikét. Salvini nem rejtette véka alá, hogy kapilláris konzultációra készül. A kormánytöbbség részét képező többi csoport vezetőjével még a héten találkozik. A Liga elnöke hangsúlyozta, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy a jobb- és a baloldali világnézetek összemosódjanak. – Én továbbra is más értékvilágot vallok, mint a baloldal – szögezte le a sajtó munkatársainak.

– Az egészségügy, a foglalkoztatás és az oktatás körüli súlyos problémák azonban azonnali megoldást várnak, különben nincs esélyünk a szabadság visszaszerzésére – rangsorolja a helyzet súlyosságát a Liga elnöke, aki úgy döntött, későbbre halasztja a politikai csatározásokat. Az udvarias légkörben lezajlott találkozó a két fél első, közeledő lépése volt.

– Az adóterhek Liga által szorgalmazott csökkentése és az egysávos adókulcs bevezetése egy következő találkozó témája lesz

– osztotta meg Salvini a rövidtávú terveit. A két párt közötti nézeteltérések a múltban többek között az adóterhek megítélésében nyilvánultak meg. Míg a baloldali Demokrata Párt a vagyonadó bevezetésében, addig a jobbközép koalíció a terhek enyhítésében látta a gazdaság élénkítésének lehetőségét.

– Egy évvel ezelőtt megmosolyogtam volna a Zingarettivel és Renzivel való találkozók ötletét. Ebben a helyzetben azonban félre kell tennünk személyes antipátiánkat, és az ország újraindítása érdekében a közös célokra kell koncentrálnunk, hiszen ezért fizetnek bennünket az olasz állampolgárok – magyarázta érveit Salvini. Nyilatkozata végén hangsúlyozta, hogy világnézetét és az ország jövőjére vonatkozó elképzeléseit továbbra is mérföldkövek választják el a baloldalétól.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.