Szabadon engedi Spanyolország a katalán politikai foglyokat

Kiengedik a börtönből a katalán politikai foglyokat. Spanyolország miniszterelnöke, Pedro Sánchez Barcelonában hivatalosan is bejelentette: kegyelmet ad a kilenc, Katalónia egyoldalú függetlenségének kikiáltásában részt vevő, évek óta börtönben ülő nacionalista politikusnak azért, hogy Madrid és Barcelona újra békés párbeszédet folytathasson egymással.

2021. 06. 21. 15:38
SÁNCHEZ, Pedro
Barcelona, 2021. június 21. A katalán függetlenségért tüntetõ emberek a barcelonai Gran Teatre del Liceu színház elõtt, ahol Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédet mond 2021. június 21-én. MTI/AP/Joan Mateu Fotó: Joan Mateu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kegyelmet ad a spanyol kormány a katalán politikai foglyoknak

– jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök Barcelona legrangosabb operaházába, a Gran Teatro del Liceube összehívott rendkívüli találkozón.

Az eseményre háromszáz fő kapott meghívást, de a katalán függetlenségpártiak nem fogadták el azt, így végül 250-en ültek a közönség soraiban. A kormányfő közölte: holnap a miniszterek tanácsa előtt javaslatot tesz a kegyelmi intézkedésre, és még aznap megszavazzák a 2017 óta bebörtönzött, Katalónia függetlenségéért harcoló kilenc politikai fogoly szabadon engedését és az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatot is. A miniszterelnök hozzátette: azért döntött így a kormány, mert szembe akar nézni a Barcelona és Madrid közötti viszállyal és törekedni kíván az egyezségre. A tanács jóváhagyása után a kormányfő június 30-án viszi a kongresszus elé a határozatot és bocsátja azt szavazásra.

A katalán függetlenségért tüntető emberek a barcelonai Gran Teatre del Liceu színház előtt, ahol Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök beszédet mond 2021. június 21-én
Fotó: aMTI/AP/Joan Mateu

Pedro Sánchez bejelentését a tömeg egy része tapssal, a másik fele bekiabálással fogadta. Többen a „nem kegyelmet akarunk, hanem függetlenséget” mondatot skandálták többször. A kormányfő az állandó félbeszakítás ellenére folytatta beszédét és kiemelte: tisztában van azzal, hogy „vannak emberek, akik ellenzik az intézkedést” és „tiszteletben tartja őket és a véleményüket”, ugyanakkor hozzátette, hogy „vannak ügyek, amelyekben a jövő elvárásai többet nyomnak a latba, mint a múltban elkövetett hibák”, és ezt a politikai döntések során figyelembe kell venni. A spanyol kormány ezért úgy döntött, hogy megnyitja az utat a béke és az újrakezdés felé, amely mindvégig a legfőbb motivációjuk volt. A kegyelem megadása Sánchez szerint egy óriási lehetőség arra, hogy Katalóniával együtt elkezdjék újra felépíteni az országot.

Pedro Sánchez emellett úgy véli, hogy a békés együttélés érdekében a teljes spanyol társadalomnak szüksége van a nagy lépés megtételére. Meg van győződve arról, hogy a katalánok ezreit képviselő, bebörtönzött politikusok szabadon engedése kulcsfontosságú a kiegyezéshez és nemcsak a bezárt kilenc katalán nacionalista javát szolgálja, hanem a katalán és a spanyol társadalom egészét. Úgy fogalmazott:

– Ugyan kiengedünk kilenc embert a börtönből, de ezrek együttélését segítjük ezzel. (…) Az együttélés szempontjából nem hasznos, ha még több évre börtönbe zárjuk őket.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint a békés együttélés érdekében nagy lépéseket kell megtenni.
Fotó: MTI/EPA/Chema Moya

A kormányfő reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szabadságukat visszanyerő függetlenségpárti politikusok most már tisztában vannak azzal, hogy a spanyol törvényeket nem hághatják át büntetlenül. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormánypárt tagjai tisztában vannak azzal, hogy a katalánok nem fognak lemondani értékrendjükről és elveikről, de a felek közötti békés párbeszéd újrakezdéséhez elengedhetetlen a kegyelem megadása. Beszéde végén hangsúlyozta: holnap a kormány megváltoztatja kilenc ember életét, és reméli, hogy ezzel Spanyolország a történelmet is elkezdi átírni. Zárszóként azt mondta:

– Katalónia, katalánok, szeretünk titeket.

Már Pedro Sánchez érkezése előtt több százan gyűltek össze a találkozó helyszínén, hogy tiltakozzanak a kormány és az amnesztia ellen. A Katalán Nemzetgyűlés által összehívott tömeg nyomatékosítani kívánta, hogy nem egyeznek ki a kegyelemmel, céljuk továbbra is a függetlenedés Spanyolországtól. A jobboldali pártok (Néppárt, Vox, Állampolgárok) egyike sem támogatja a kormány döntését, sőt legutóbbi felmérések szerint a spanyol társadalom tagjainak 53 százaléka szintén ellene van, emiatt hetek óta tapintani lehet a feszültséget a dél-európai országban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.