Szakértő: Komoly kérdés, hogy a brit állam egysége fenn tud-e maradni

Forrás: MTI2020. 01. 30. 20:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kérdés, hogy a brit állam egysége fenn tud-e maradni – mondta Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

A szakértő szerint Észak-Írország és Skócia is kritikus pontjává vált az Egyesült Királyságnak, amely péntek éjfélkor lép ki az Európai Unióból.

Egedy Gergely rámutatott arra, hogy a Brexit folyamatának ezzel még messze nincs vége. Most kezdik majd kidolgozni, hogy az Egyesült Királyság milyen kapcsolati formában működjön együtt a továbbiakban az Európai Unióval. Példaként említette, hogy általában a nagy gazdasági egyezményeket több év alatt dolgozták ki. Nagy-Britanniának erre 11 hónapja van, ami az unió szerint sem elég idő – jegyezte meg.

A szakértőt kérdezték arról is, hogy a brit kilépés mit jelent az unió biztonság- és védelempolitikája szempontjából. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy az az uniós tagállam távozik, amelyik a legtöbbet költi hadseregre.

Ráadásul atomhatalomról van szó, Nagy-Britannia a legerősebb atomarzenállal rendelkező tagállam. Mindemellett a brit titkosszolgálat és hírszerzés is roppant erős – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.