Szijjártó Péter: A V4-ek az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új EB-től

Szijjártó Péter közölte: a Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat szinte teljes mértékű leállítása volt.

Forrás: MTI2019. 12. 02. 13:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A visegrádi négyek (V4) az uniós bővítési folyamat felgyorsítását várják az új Európai Bizottságtól – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn.

Szijjártó Péter a négy visegrádi ország külügyminisztereinek prágai találkozója után közölte: „A Jean-Claude Juncker vezette előző Európai Bizottság egyik legnagyobb kudarca a bővítési folyamat gyakorlatilag szinte teljes mértékű leállítása volt. Ezért azt várjuk az új Európai Bizottságtól, hogy új korszakot nyisson az Európai Unió bővítésének és a Nyugat-Balkán integrálásának tekintetében.” Aláhúzta: meggyőződése, hogy Várhelyi Olivér magyar biztossal jó kezekbe került a bővítés területe.

„Megállapodtunk abban, hogy a V4-ek támogatni fogják a magyar bővítési biztos törekvését a bővítési folyamat felgyorsítására” – tette hozzá Szijjártó Péter. Azt gondoljuk – fejtette ki a miniszter -, hogy az Európai Unió érdekeivel meredeken ellentétes az elmúlt évek bővítést ellehetetlenítő politikája. „Az EU-nak és benne Magyarországnak az a politikai, biztonsági, gazdasági és stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán térsége minél hamarabb integrálva legyen Európába, mert így sokkal jobban ellent tud állni a migrációs nyomásnak” – szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

„A Nyugat-Balkán stratégiailag fontos régió, úgy biztonságunk, mint Európa stabilitása szempontjából is. Támogatnunk kellene a csatlakozási folyamat felgyorsítását, mert olyan kis régióról van szó, amely az Európai Unióhoz tartozik” – mondta újságíróknak Tomás Petrícek cseh külügyminiszter, a találkozó házigazdája. Leszögezte: a Nyugat-Balkán csatlakozása az Európai Unióhoz közös európai érdek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Tomás Petrícek cseh, Jacek Czaputovicz lengyel és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a visegrádi négyek (V4) külügyminiszteri találkozóján a cseh külügyminisztériumban
MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter kudarcnak minősítette a finn EU-elnökséget, mert az a bővítési folyamat egyetlen új tárgyalási fejezetét sem volt képes megnyitni fél év alatt, ami korábban még soha nem fordult elő. Mint megjegyezte, a finnek nem a valódi munkájukra koncentráltak, hanem a közép-európai országok megleckéztetésével foglalkoztak.

Az MTI kérdésére – miszerint foglalkoztak-e a miniszterek Horst Seehofer német belügyminiszternek a menekültek befogadását érintő új javaslataival – Szijjártó Péter elmondta, a téma külön nem volt napirenden, de a V4-ek álláspontja egyértelmű: „Nem vagyunk hajlandók egyetlen illegális bevándorlót sem befogadni Közép-Európába. Közép-Európa sikere, biztonsága éppen annak tudható be, hogy szigorú migrációellenes politikát folytattunk és fogunk folytatni a jövőben is” – mutatott rá Szijjártó Péter.

Kifejtette, hogy a visegrádi országok ragaszkodnak nemzeti identitásukhoz, kulturális, vallási és történelmi örökségükhöz. Szerinte ezért lehet az, hogy Közép-Európa ma az Európai Unió egyik legsikeresebb régiója, egyértelműen a növekedés motorja.

„Egyetlenegy illegális bevándorlót sem vagyunk hajlandóak befogadni. Nem fogadunk el semmifajta nyomásgyakorlást, és ragaszkodunk ahhoz a jogunkhoz, hogy mi, magyarok dönthessünk arról, kit engedünk be országunkba, és kikkel akarunk együtt élni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Prágában.

Tomás Petrícek a sajtótájékoztatón közölte: a V4-ek külügyminiszterei vasárnap Brüsszelben találkoznak a Benelux országok külügyminisztereivel, hétfőn pedig közös megbeszélést folytatnak Josep Borrellel, az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. „Célunk az Európai Unió összetartásának megerősítése, a közös hang keresése” – húzta alá a cseh külügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.