Szlovákia negyven nappal hosszabbította meg a vészhelyzetet

– Nehéz időszak előtt állunk – mondta Igor Matovič a koronavírus brit mutációjával kapcsolatban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, ma7.sk2021. 02. 06. 12:23
MATOVIC, Igor
Brüsszel, 2020. december 10. Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnaposra tervezett csúcsértekezletére érkezik Brüsszelben 2020. december 10-én. MTI/EPA/Reuters/Yves Herman Fotó: Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában újabb negyven nappal meghosszabbította az október elsején bevezetett vészhelyzetet a kormány péntek este. A vészhelyzet – immár harmadik – meghosszabbítását az az alkotmánytörvény tette lehetővé, amelyet decemberben hagyott jóvá a pozsonyi törvényhozás.

A pénteki kormányülés után Igor Matovič miniszterelnök néhány járványintézkedés hétfőtől hatályos módosítását is bejelentette. Ezek egyike, hogy

február 8-tól működésbe lép Szlovákiában az úgynevezett Covid-automata,

egy olyan keretrendszer, amely a járványintézkedések enyhítésének vagy szigorításának automatizálását hivatott szolgálni a fertőzöttek aktuális számának tükrében. Ennek alapján az ország régióinak jelentős része továbbra is fekete besorolású, vagyis hétfőtől ezekben az eddig érvényes kijárási korlátozások maradnak hatályban. Az előzetes hírekkel szemben tehát hétfőtől nem nyithatnak meg az iskolák, erre csak a feketénél enyhébb besorolású járásokban adhat majd engedélyt a tisztiorvos. – Ott, ahol kinyithatnak az iskolák, minden szülő maga döntheti el, hogy hétfőtől járatja-e gyerekét az iskolába – közölte Marek Krajčí egészségügyi miniszter. Az iskolanyitás csak az óvodákra, az alsó tagozatokra és a középiskolák végzős évfolyamaira vonatkozik.

A miniszterelnök tegnap esti sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy

drámai módon terjed a koronavírus brit mutációja Szlovákiában,

még a legpesszimistább elképzeléseket is felülmúlva. – Már nem az a kérdés, hogy azokat az embereket, akik a brit mutációval fertőződnek meg, hogyan tudjuk majd izolálni, hanem az, hogy mit kezdünk azzal, hogy csaknem minden ember, aki a következőkben elkapja a vírust, már ezzel a mutációval fog megfertőződni – mondta Matovič, hozzátéve: a koronavírusnak ez a fajtája sokkal agresszívebb és veszélyesebb, így vélhetően sokkal több halálos áldozatot is követel majd. – Nehéz időszak előtt állunk – fogalmazott a miniszterelnök, éppen ezért mindenkit felelős viselkedésre és óvatosságra intett. Összesen 1962 pozitív mintát vizsgált felül a közegészségügyi hivatal a koronavírus brit változata után kutatva.

A minták 74 százalékában mutatták ki az új mutációt.

Az egészségügyi miniszter fontos bejelentést tett az oltással kapcsolatban. Elmondta, hogy a kormány döntése értelmében a vakcináció során prioritást élveznek a tanárok és pedagógusok, akiket az AstraZeneca-féle vakcinával fognak beoltani. Ez már a jövő héten kezdetét veszi.

A Szlovákiában is december végén megkezdett oltási program részeként eddig mintegy 190 ezer személyt oltottak be. Egyelőre csak egyfajta vakcinát használnak, a Pfizer–BioNTech konzorcium termékét. Február 9-én megérkezik az országba 150 ezer adag az AstraZeneca vállalat által gyártott vakcinából is. Ezt az oltóanyagot a kritikus infrastruktúrában dolgozók és a krónikus betegségekkel küzdő, 55 év alatti személyek oltására használják majd.

– Szlovákia törekszik arra is, hogy az orosz gyártmányú Szputnyik vakcinát is beszerezze

– közölte szerdán Marek Krajčí. Megerősítette azt is, hogy az általa vezetett minisztérium engedélyt adhat az orosz vakcina használatára akkor is, ha azt még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában továbbra is magas a naponta újonnan igazolt fertőzöttek száma. A közegészségügyi hivatal szombat reggeli adatai szerint 2241 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak PCR-teszt segítségével az elmúlt napon, a koronavírus újabb 85 áldozatot követelt. A napi fertőzöttek száma nem emelkedett jelentős mértékben, inkább stagnál január közepe óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.