Támadások kereszttüzében Ursula von der Leyen elnök

Támadások kereszttüzében találta magát Ursula von der Leyen bizottsági elnök, miután az egyik biztosi portfóliónak az Európai életforma védelme nevet adta.

2019. 09. 13. 6:05
Rendőrök a kölni dómnál 2016. január 6-án, miután szilveszter éjszakáján észak-afrikai férfiak molesztálták a nőket Fotó: MTI/EPA/Maja Hitij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támadások kereszttüzében találta magát Ursula von der Leyen bizottsági elnök, miután az egyik biztosi portfóliónak az Európai életforma védelme nevet adta. A tárcát a görög Margarítisz Szkínász – egykori szóvivő – kapta meg az uniós testület leendő alelnökeként, és magában foglalja az EU-t egzisztenciális kihívás elé állító migráció kérdését. A bizottsági útmutató szerint az európai életforma védelme tehát többek között a migránsok és menedékkérők integrációjának sikerességéről, a sokszínűség és egyenlőség kérdéseiről, illetve az unió új menekültügyi csomagjának kidolgozásáról szólna.

Rendőrök a kölni dómnál 2016. január 6-án, miután szilveszter éjszakáján észak-afrikai férfiak molesztálták a nőket
Fotó: MTI/EPA/Maja Hitij

Bár a konzervatív bizottsági elnök egyelőre nem taglalta túl részletesen, hogy mit is ért európai életforma alatt, a liberális és zöld oldalon magától a tárca elnevezésétől is vérszemet kaptak. Ahogy azt a Zöldek egykori választási csúcsjelöltje, Ska Keller a Twitteren megfogalmazta: reméli, hogy az elnök nem lát ellentmondást a „menekültek támogatása” és az európai értékek között. A vitába magyar részről beszállt a momentumos Cseh Katalin is. – Évek óta hallgatom az érveket az „úgynevezett” magyar értékek védelméről. Feldühít, hogy most európai szinten is ezzel szembesülök – mondta a londoni Financial Timesnak Cseh, aki Orbán Viktor migrációellenes retorikáját látja az Európai életforma védelme név mögött megbújni.

Muszlim nők egy svéd városban
Fotó: Havran Zoltán

Az immár politikailag korrektebb – erős liberális és zöldfrakcióval bíró – Európai Parlament panaszait hallva egy bizottsági szóvivő tegnap megerősítette, hogy Ursula von der Leyen elnök elgondolkozik majd az érveken, de bizonyosan nem fog gyors döntést hozni a potenciális névcseréről. Az elnökre mindenesetre helyez némi nyomást, hogy elődje – az európai életforma védelmében épphogy megbukott – Jean-Claude Juncker egy friss interjúban szintén a portfólió nevének cseréjét támogatta. Mint mondta, egyáltalán nem tetszik neki az elképzelés, hogy az európai életmód a migráció ellenzését jelentse. – Az életformánkhoz tartozik, hogy befogadjuk a távolról érkezőket – mondta az Euronewsnak a politikus, aki szerint jóval precízebb módon kellett volna megalkotni a bizottsági tárcát. Juncker nem túl elegáns módon Von der Leyen megválasztásának körülményeit is bírálta, szerinte ugyanis az Európai Parlament nem kapta meg a neki járó szerepet a döntésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.