Termékeny talajra hullanak a koronavírusos összeesküvés-elméletek

A lakosság több mint 75 százaléka hisz valamelyik, koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletben Albániában, Szerbiában, Bosznia-Herzegovinában, Montenegróban, Észak-Macedóniában és Koszovóban. A napokban megjelent legfrissebb felmérés szerint Európában éppen a nyugat-balkáni térségben tapasztalható a legnagyobb fogékonyság az összeesküvés-elméletek iránt, amire a jelek szerint az iskolázottság sincs hatással. Ugyanakkor a térség geopolitikai preferenciái, úgy mint USA- vagy Kína-barátság, jelentősen befolyásolhatják a lakosság nézeteit.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 12. 15. 20:59
Coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Belgrade
HEALTH-CORONAVIRUS/SERBIA-PROTESTS Fotó: REUTERS/Marko Djurica
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-balkáni országok lakosságának több mint fele azt vallja, hogy a Covid–19-járvány terjesztői a gyógyszeripari vállalatok.

Hasonlóan népszerű, ötvenszázalékos támogatottságú tétel az is, hogy a koronavírust a kínai kormány fejlesztette ki. A napokban a The Balkans in Europe Policy Advisory Group (BiEPAG) által publikált felmérés riasztó eredményekre jutott. A BiEPAG az Európai Balkáni Alap (EFB) és a Grazi Egyetem közös szervezete, amely az európai szomszédságpolitika és uniós integráció fejlesztésén dolgozik a térségben.

A felmérést hat nyugat-balkáni országban végezték, és a résztvevőket hat, koronavírussal kapcsolatos népszerű álhírről kérdezték.

Az eredmények szerint a megkérdezettek háromnegyede egy vagy több összeesküvés-elméletben hisz.

A térségben országonként nagyjából egységes az eloszlás – Albániában volt a legmagasabb az összeesküvés-hívők aránya (nyolcvan százalék), míg Szerbiában a legalacsonyabb (71 százalék).

A két, már említett népszerű összeesküvés-elmélet mellett a nyugat-balkániak 47 százaléka biztos benne, hogy a koronavírus egy titkos vuhani laborból szökött ki; 33 százalék szerint a járvány mögött Bill Gates Microsoft-alapító milliárdos üzletember áll, aki csipeket ültet minden beoltott emberbe a vakcina segítségével; 32 százalék azt vallja, hogy a koronavírus mögött az amerikaiak állnak, akik biológiai fegyver formájában szabadították azt rá a világra; 27 százalék pedig az 5G telekommunikációs hálózatokkal hozza összefüggésbe a Covid–19-et.

Az elemzés kiemeli, hogy az elmúlt időszakban világszerte nőtt a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek népszerűsége, de Európa többi részében a lakosság negyede, vagy legfeljebb harmada hisz benne, és a 75 százalékos nyugat-balkáni mutató kiemelkedően magasnak számít.

Németországban például az emberek 16-19 százaléka hiszi azt, hogy a koronavírus nem létezik, míg az Egyesült Államokban 22 százalék állítja, hogy a koronavírus egy kínai biológiai fegyver.

A tanulmány további érdekességét adja, hogy az európai és amerikai felmérésekkel szemben nem figyelhető meg kapcsolat az iskolázottság és az összeesküvés-elméletek elterjedése között. Ugyanakkor van egy érdekes geopolitikai vetület: Szerbiában, amely hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Pekinggel, jelentősen kisebb azok aránya, akik a Kínával kapcsolatos teóriákban hisznek. Hasonlóan azokon a területeken, ahol magasabb az Egyesült Államok iránti bizalom (például a Boszniában élő horvátok körében), kevesebben hisznek az Amerikával kapcsolatos elméletekben.

A felmérés a vakcinával kapcsolatos várakozásokra is kitért:

a megkérdezettek 50-55 százaléka elutasította a koronavírus-oltást.

A legmagasabb ez az arány a koszovói szerbek között volt, akik szinte egyöntetűen (89 százalék) elzárkóztak az oltóanyagtól. A kutatók szerint a balkáni térségben az összeesküvés-elméletek termékeny táptalajra leltek: az állami intézmények gyengék, és nagy a bizalmatlanság irántuk az emberek részéről, ami a kilencvenes évek öröksége. Emiatt a megalapozatlan teóriák hatása is sokkal destruktívabb lehet – figyelmeztet a tanulmány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.