Több mint 400 migránst tartóztattak fel a török hatóságok az Égei-tengeren

A jelentések szerint a hatóságok kedden 11 gumicsónakot fordítottak vissza. Az utóbbi hónapokban egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni a szemközti görög szigetekre az Égei-tengeren.

2019. 09. 18. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentések szerint a hatóságok kedden 11 gumicsónakot fordítottak vissza. A szűkszavú beszámolókat összesítve Izmir tartomány partjainál aznap 160, Canakkalénál 141, Balikesirnél 42, Antalyánál 34, Aydinnál pedig 31 migránst fogtak el. A nemzetiségeket tekintve 201-en szíriaiak, 125-en afgánok, 36-an szomáliaiak, 18-an kongóiak, 13-an irániak voltak. Továbbá hat palesztin, öt közép-afrikai, három pakisztáni és egy mali bevándorló is utazott a csónakokban.

A Törökországban élő szíriai állampolgárok úgynevezett átmeneti védelmi státusszal rendelkeznek, így ők valószínűleg az ország területén maradhatnak. A nem szíriai migránsokat, amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal, Ankara rendszerint visszaküldi hazájukba.

Az utóbbi hónapokban egyre több illegális bevándorló igyekszik átjutni a szemközti görög szigetekre az Égei-tengeren. Hétfőn 243, vasárnap 87, szombaton 90 migránst tartóztatott fel a tengeri úton a török parti őrség.

Éves összevetésben az látható, hogy június óta több illegális migránst állítanak meg a török hatóságok az Égei-tengeren, mint a tavalyi év azonos időszakában. Míg idén júniusban és júliusban 3258, valamint 5388 migránst tartóztattak fel, addig ez a két érték a múlt évben még 1921, illetve 2331 volt. 2018 augusztusában összesen 1484 embert fordítottak vissza a török partok felé, addig 2019 augusztusában már 8422-őt. A szeptemberi érték tavaly 2992 volt, idén csak a hónap 18-áig bezárólag 5729, tehát szinte a kétszerese.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2018 augusztusában 3200-an, 2019 augusztusában viszont 8103-an keltek át Törökországból a görög szigetekre.

A menekültválság tetőpontján, 2015-ben voltak olyan napok, amelyeken hétezer migráns érkezett Görögországba, az Égei-tenger ugyanis néhány éve az Európába irányuló illegális bevándorlás fő útvonalának számított. Bár az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország feltartóztatja a területéről illegálisan Görögországba igyekvőket – jelentősen csökkent az átkelők száma, június óta ismét erősödött a migrációs nyomás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.