Több mint a fele elpusztult a thaiföldi Tigris Templomból kimentett nagymacskáknak

Forrás: MTI2019. 09. 15. 21:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vírusfertőzésben pusztult el a hírhedt thaiföldi Tigris Templomból kimentett nagymacskák több mint fele a helyi média szerint.

A hatóságok az állatvédők nyomására 2016-ban kobozták el a majdnem 150 tigrist a Bangkoktól nyugatra fekvő Kancsanaburi tartomány egy távoli zugában található, Tigris Templom nevű buddhista szentélyből.

A nagymacskák több mint fele azért esett a vírusok áldozatául, mert immunrendszerük a beltenyészet miatt gyenge volt – írták a helyi lapok.

A szentély népszerű turistacélpont volt, tízezrével keresték fel a látogatók, hogy szelfizzenek a tigrisekkel, pórázon sétáltassák őket és üvegből etessék a kölyköket.

Az állatvédők már 2001 óta tiltakoztak, mert a szerzetesek embertelen körülmények között, illegálisan tartották a tigriseket.

A 2016-ban az összes nagymacskát állami rezervátumokba vitték, ahol gyorsan kiderült, hogy a tigrisek érzékenyek az elsősorban kutyákat sújtó szopornyicára – mondta el a nemzeti parkokért, a vad- és növényvédelemért felelős minisztérium képviselője.

„Amikor átvettük a tigriseket, megállapítottuk, hogy a beltenyészet miatt alig működik az immunrendszerük. Ahogy a betegség tünetei jelentkeztek, igyekeztük meggyógyítani őket” – részletezte Prakit Vongszrivattanakul miniszterhelyettes az állami MCOT csatornán a hétvégén.

Nem közölte, hogy hány tigris pusztult el. Egy másik thai csatorna, a PBS szerint a 147 megmentett állatból 86 esett a fertőzés áldozatául.

A szentély évtizedeken át rezervátumként hirdette magát, a hatóságok azonban illegális vadállat-kereskedelem és állatkínzás miatt indítottak nyomozást. A tigrisek elkobzása és a templom átkutatása után negyven tigriskölyöktetemet találtak, a maradványokat egy eddig azonosítatlan folyadékban tartósították és üvegekben tárolták, melyre nem volt engedélyük. A szerzetesek ellen vádat emeltek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.