Több országban is megtanulnak együtt élni a vírussal

Noha a járvány miatti korlátozások enyhítésével az országok automatikusan vállalják a járványgörbe újbóli emelkedését, a gazdasági és társadalmi nyomás mégis egyre több országot késztet a fokozatos – de kontroll alatt tartott – lazításra.

2020. 05. 11. 14:51
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Rome
Protective face masks are seen on statues of a waiter and a chef outside bars and restaurants that have reopened for takeaway services, as Italy begins a staged end to a nationwide lockdown due to the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Rome Fotó: REUTERS/Remo Casilli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NYUGAT-EURÓPA

OLASZORSZÁG

„Az olaszok a nyarat már nem az erkélyen fogják tölteni” – ígérte Giuseppe Conte a honfitársainak a Corriere della Serának adott interjúban. A miniszterelnök elismerte, „nagyon nehéz hónapok állnak még előttünk”, de el lehet menni a tengerre, a hegyekbe vagy a műemlék városokba. Sietett azonban hozzátenni, mindez csak az új szabályok követésével lehetséges. Liguria tartomány például már be is jelentette, május 18-tól megnyitja a strandokat.

Lassan beindul az élet
Fotó: REUTERS/Remo Casilli

A kormány tegnap egyeztetett a tartományokkal a kereskedelem, a vendéglátás, a strandok országos szintű beindításáról. Noha továbbra is tervben van a július 31-ig érvényes veszélyhelyzet további hat hónappal való meghosszabbítása, kétségtelen, hogy a koronavírus-járvány által először sújtott dél-európai ország gazdasága szomjazik az újranyitásra. A távirati iroda azt írja, az idegenforgalmi ágazat márciusban 81 millió turistát veszített el, de más szektorokban is jelentős, a második világháború vége óta nem tapasztalt károk keletkeztek. Az viszont bizakodásra adhat okot, hogy laposodni látszik a járványgörbe: az intenzív osztályon kezeltek száma a tetőzés időszakához képest a negyedére esett vissza, és a halottak napi száma is folyamatosan csökken. A Worldometers összesítése szerint ugyanakkor még mindig több mint 83 ezer fertőzött van az országban, közülük 1027 páciens állapota súlyos.

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

– Noha az olasz kormány nyilvánvalóan súlyos hibákat vétett, senki nem tud vetélkedni a brit kormány által bemutatott zavarral és ellentmondásokkal – összegezte a minap az olasz La Repubblica az Egyesült Királyság helyzetét. Számos elemzés rámutat, hogy bár az Olaszországban lejátszódó forgatókönyv piros jelzésként figyelmeztette a többi európai országot, a britek mégsem tudtak következetesen fellépni a koronavírussal szemben. Az áldozatok számát tekintve minden más európai országot felülmúltak, a Worldometers adatai szerint csaknem 32 ezren vesztették életüket a járványban.

A gazdasági okok azonban a brit kormányt is a korlátozások enyhítésére késztetik, tegnap óta például már visszatérhettek munkahelyükre azok, akiknek munkavégzése otthonról nem oldható meg. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat említette azok között, akikre az enyhítés kiterjed, de közölte: a kormány mindenkit arra buzdít, hogy ne a tömegközlekedési eszközöket használja. A kormányfő bejelentette azt is, holnaptól már nemcsak naponta rövid testmozgásra, hanem korlátlanul lehet a szabadban tartózkodni, napozni, sportolni a parkokban. Sőt az autós kirándulások is megengedettek, de együtt továbbra is csak az egyazon háztartásban élők tartózkodhatnak közterületen.

Az országba repülőgéppel beutazók ugyanakkor kéthetes karanténra számíthatnak. Ez alól mentességet élveznek a francia utazók. Emmanuel Macron elnök ugyanis a bejelentés után szinte azonnal felhívta telefonon a brit kormányfőt, később pedig már Johnson irodája is azt kommunikálta, hogy bármelyik intézkedést mindkét oldalon összehangoltan és kölcsönösen hajtanak végre.

FRANCIAORSZÁG

A nyugat-európai országok közül Franciaországban laposodott a leglátványosabban a járványgörbe. A legutóbbi adatok szerint 24 óra alatt hetvenen veszítették életüket a koronavírus-járvány miatt – ilyen alacsony napi halálozásra a március 17-én kezdődött általános karantén kezdete óta nem volt példa. Az egészségügyi tárca ugyanakkor arra figyelmeztetett, a vírus még mindig aktívan terjed az országban. Két megyében pedig újabb gócpontokat regisztráltak, amelyek kialakulását családi rendezvényekre vezették vissza.

Mindenesetre tegnap óta már igazolás nélkül is kimehetnek az utcára a franciák. A lakóhelyük körüli száz kilométeres körzetben szabadon mozoghatnak, azon túl viszont csak halaszthatatlan ügyben és igazolással mehetnek. A boltok kinyithatnak, de Párizsban a bevásárlóközpontok egyelőre határozatlan ideig zárva maradnak, és a vendéglátóipari egységek, mozik, színházak, nagyobb múzeumok, sportlétesítmények sem látogathatók még. A maszkviselés a tömegközlekedési járműveken kötelező.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.