Több százmillió eurós gyorssegélyről döntött a német kormány

Négyszázmillió euró sürgősségi támogatást kapnak a németországi árvízkárosultak.

2021. 07. 21. 16:18
null
Bad Neuenahr-Ahrweiler, 2021. július 19. A megáradt Ahr folyó iszappal és hordalékkal teli vize a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvõ Bad Neuenahr-Ahrweiler településen 2021. július 18-án. A Németország északnyugati tartományait sújtó áradásoknak legalább 157 áldozata van. MTI/AP/DPA/Thomas Frey Fotó: Thomas Frey
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Négyszázmillió eurós azonnali gyorssegélyt ítél oda a berlini kabinet az árvízkárosultaknak – jelentette be Olaf Scholz német pénzügyminiszter.

A megáradt Ahr folyó iszappal és hordalékkal teli vize a Rajna-vidék–Pfalz tartományban fekvő Bad Neuenahr-Ahrweiler településen
Fotó: MTI/AP/DPA/Thomas Frey

A politikus részletezte, hogy először is kétszázmillió eurót bocsátanának rendelkezésre a szövetségi költségvetésből, majd ugyancsak kétszázmillió euró érkezik a szövetségi államokból is. Scholz hangsúlyozta, hogy

a segítségnek gyorsan és bürokráciamentesen kell eljutnia a károsultakhoz.

 

Mint mondta: a sürgősségi segítségnyújtás közvetlenül érintettek gyors támogatásáról szól és mindenekelőtt az épületek, valamint többek között energia- és vízellátást érintő legsúlyosabb károk helyreállítására és a különleges vészhelyzetek elhárítására kell felhasználni. Hozzátette: a katasztrófa az éghajlatváltozás következménye.

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter
Fotó: MTI/EPA/Pool/Christian Marquardt

A sajtótájékoztatón elhangzott: a múlt heti árvízkatasztrófa egyértelművé teszi, hogy országos szintű óvintézkedésekre van szükség a válságesemények ellen. Többek között közös szövetségi és állami válságközpontot terveznek, amelybe segélyszervezetek is bekapcsolódnak. Ennek értelmében Jens Spahn egészségügyi miniszter és Horst Seehofer belügyminiszter az eseményen ismertetett egy olyan egészségvédelmi koncepciót, amely az esetleges járványokra, katasztrófákra, például árvizekre vonatkozik.

Horst Seehofer német belügyminiszter
Fotó: Pool/Christian Marquardt /MTI/EPA

Seehofer úgy fogalmazott: kibővítenék többek között a különböző figyelmeztető rendszereket.

– Fel kell hívnunk a lakosság figyelmét arra, hogyan kell kezelni a különböző katasztrófákat

– tette hozzá.

A németországi árvízkatasztrófa eddig több mint 170 halálos áldozatot követelt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.