Trump elzárta a pénzcsapot a WHO előtt

Miközben világszerte már több mint kétmillió embert fertőzött meg az új koronavírustól, és legalább 125 ezren haltak meg a kórban, az Egyesült Államok elnöke úgy döntött, megszünteti az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást. Donald Trump úgy véli, a szervezet nem megfelelően reagált a járványra. Ugyanakkor több szövetségi állam is – köztük New York és Kalifornia – készül a mindennapi élet és a gazdaság újraindítására.

Mártonffy Attila
2020. 04. 15. 15:18
TRUMP, Donald
Trump ugyanakkor dühösen visszautasította a kormányát ért hasonló bírálatokat Fotó: MTI/EPA/CNP pool/Stefani Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járványügyi szakmai szervezetek éles tiltakozása kísérte Donald Trump amerikai elnök kedd esti bejelentését, amely szerint leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást: szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra. Trump ugyanakkor dühösen visszautasította a kormányát ért hasonló bírálatokat. Az elnök a Reuters szerint azt is kifogásolta, hogy a genfi székhelyű szervezet felült Kína járvány kitörésével kapcsolatos félretájékoztatásainak, ezért a kór szélesebb körben terjedt, mint egyébként megtörtént volna, és korábban meg lehetett volna fékezni. – A WHO nem teljesítette alapvető kötelességét, és ezért el kell számoltatni – jelentette ki Trump fehér házi sajtótájékoztatóján. Az Egyesült Államok a WHO legnagyobb támogatója, tavaly több mint 400 millió dollárral járult hozzá a szervezet működéséhez – ez az összeg a WHO költségvetésének mintegy 15 százalékát jelenti. Kína hozzájárulása mintegy 40 millió dollárra rúg. António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint nincs itt az ideje az erőforrások csökkentésének. – Most az egységnek van itt az ideje és annak, hogy a nemzetközi közösség együtt dolgozzon a vírus terjedésének megállításában – szögezte le. A Protect Our Care (Védd meg az ellátásunkat) elnevezésű egészségügyi civil szervezet közölte: a WHO támogatásának visszavonása Trump egyértelmű kísérlete arra, hogy kisebbítse a járvány okozta válság súlyosságát, valamint világosan rámutat a kormány kudarcára a helyzet kezelésében. Trump kitartott amellett, hogy az amerikai gazdaságot mielőbb újra kell indítani. Mint mondta: a szövetségi kormányzat rövid időn belül erre vonatkozó új irányelveket tesz közzé, és szerinte az ország gazdaságának újraindítása akár még május elseje előtt megtörténhet.

Trump ugyanakkor dühösen visszautasította a kormányát ért hasonló bírálatokat
Fotó: MTI/EPA/CNP pool/Stefani Reynolds

A Johns Hopkins amerikai egyetem friss adatai szerint az egész országban immár 600 ezer körüli a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma pedig meghaladja a 25 ezret. A legutóbbi 24 óra leforgása alatt 2200-an hunytak el. A legsúlyosabb a helyzet New York városban, illetve az azonos nevű államban, ahol az elhalálozások száma 11 ezer körül alakult. Andrew Cuomo kormányzó ugyanakkor úgy látja: New York városán kívül az államban nem nő az újonnan diagnosztizált fertőzések száma. Cuomo a távirati iroda szerint egyidejűleg hangsúlyozta: az embereknek vissza kell térniük a munkába, az államnak szüksége van a gazdaság működésére. Fokozatosan tervezi újranyitni Kalifornia gazdasági és mindennapi életét Gavin Newsom kormányzó is, bár nem jelölt meg konkrét határidőt az elrendelt kijárási korlátozások enyhítésére. De a Harvard Egyetem egy tudóscsoportja szerint akár 2022-ig is szükség lehet a társadalmi távolságtartásra, ha csak addig nem fejlesztik ki a vírus ellenszerét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.