Tűzharc a haiti rendőrség és az elnök gyilkosai között + videó

A hatóságok megölték annak a bűnbandának több tagját, amely feltehetőleg felelős az elnök halálért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 08. 8:53
JOSEPH, Claude; MOISE, Jovenel
Port-au-Prince-ben készített kép Jovenel Moise haiti államfõrõl. MTI/EPA/EFE/Orlando Barría Fotó: Orlando Barría
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A haiti rendőrök tűzharcba keveredtek egy zsoldososztaggal, amely feltehetően meggyilkolta Jovenel Moise elnököt, a csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek

– közölte helyi idő szerint szerda este az ország rendőrfőnöke a közszolgálati televízióban.

Leon Charles elmondta, a zsoldosok rövid ideig túszként tartottak fogva három rendőrt, de sikerült kiszabadítani őket. Közölte: a tűzharc még nem ért véget, de a rendőrök megölik vagy elfogják a zsoldosokat. A rendőrfőnök más részlettel nem szolgált. Előzőleg a karibi ország tájékoztatási minisztere, Frantz Exantus is az írta a Twitteren, mellőzve a részleteket, hogy a rendőrség őrizetbe vette az államfő feltételezett gyilkosait.

Fegyveresek szerdára virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moïse haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moïse is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba. A karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph szerint az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg. A haiti médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy a támadók az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a DEA érintettségével kapcsolatos híresztelések teljesen hamisak. A merénylet után Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után.

Az 53 évesen elhunyt Jovenel Moïse 2017 óta vezette Haitit
Fotó: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

Haitit politikai válság sújtja, Moïsét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupcióval vádolják, illetve azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.