Uniós válságkezelés tyúklépésben

Május 6-án debütál Brüsszelben az uniós bizottság hosszú távú gazdasági mentőcsomagja. A kényes pénzügyi kérdésekről most távmunkában és minél gyorsabban kellene megállapodni.

2020. 04. 24. 14:38
A sculpture with Euro symbol is pictured in front of the European Parliament in Brussels
Az euró emblémája Brüsszelben. Máshogy osztanák el a pénzt Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább másfél hetet kell még várni az EU hosszú távú gazdaságmentő csomagjára, miután a tagállami vezetők virtuális találkozóján nem született áttörés. Csütörtök estére – öt órán át tartó egyeztetés után – az állam- és kormányfők elfogadták – a közös valutát bevezetett tagállamokat tömörítő – eurócsoport a hó elején ismertetett, 540 milliárd eurós gazdaságmentő javaslatát, valamint megbízták az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot azzal, hogy mielőbb terjesszen elő keretköltségvetési javaslatot a 2021-27-es időszakra.

A hétéves büdzsétervvel egyidőben a bizottság egy gazdasági újjáépítési alapra is tervvel áll majd elő; a csomag a jelenleg ismert menetrend szerint május 6-án debütál Brüsszelben. Von der Leyen következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy csak a minél ambiciózusabb költségvetéssel orvosolhatók a járvány negatív gazdasági hatásai.

A következő napokban a bizottság ezért azon dolgozik majd, hogy a büdzsé és az újjáépítési alap viszonyát tisztázza, illetve döntsön arról, milyen arányban lesz szó a tagállamoknak nyújtandó hitelekről és vissza nem térítendő támogatásokról. Utóbbi – meglehetősen kényes – témát a vezetők a mostani csúcson nem tárgyalták részletesen.

A vírus miatt uniós berkekben jelenleg tíz százalékos GDP-csökkenéssel számolnak, ám Christine Lagarde a virtuális találkozón felszólalva ismertetett egy olyan forgatókönyvet is, amely 15 százalékos csökkenést jelez előre.

Az Európai Központi Bank elnöke egyes források szerint egyúttal óva intette az állam- és kormányfőket attól, hogy „túl későn, túl keveset” tegyenek a sokkhatások enyhítése érdekében. A gyors és nagyfokú hatékonyságot ugyanakkor jócskán akadályozza az ülések virtuális jellege: a keretköltségvetésről szóló februári EU-csúcson mintegy másfél napnyi személyes tárgyalás után sem sikerült megállapodni. Most ugyanezt a feladatot távmunkában és minél gyorsabban kellene elvégezni.

A tagállami vezetők egyébként már a kilábalási stratégiáról is váltottak pár szót: több, a turizmustól gazdaságilag függő EU-ország is szorgalmazta, hogy minél jobban koordinálva próbálják beindítani az üdülési szezont. A bizottság várhatón ebben is javaslattal áll majd elő. Brüsszelben a héten számszerűsítették, hogy a koronavírus-járvány miatt az európai idegenforgalom havi egymilliárd eurós veszteséget szenved.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.