Várhelyi Olivér és Josep Borrell üdvözölte Szerbia új kormányát

Az Európai Unió várakozással tekint a Szerbia új kormányával kialakítandó kapcsolatok elé, hogy mihamarabb elő lehessen mozdítani az ország uniós csatlakozásához szükséges, sürgős reformokat – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos hétfőn.

Forrás: MTI2020. 06. 22. 21:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós bizottság nyilatkozata szerint a csatlakozási folyamat középpontjában egyebek mellett a jogállamiságot érintő reformok állnak, amelyeknek a következő szerb kormány prioritásai között kell szerepelniük.

Az Európai Unió Szerbia legnagyobb adományozójaként és befektetőjeként, valamint legfontosabb kereskedelmi és gazdasági partnereként teljes mértékben elkötelezett az ország EU-csatlakozási folyamata mellett, valamint segíti a koronavírus-válságot követő gazdasági fellendülést.

A nyilatkozattevők megjegyezték, hogy bár a választások résztvevői kampányolhattak és tiszteletben tartották az alapvető jogokat, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek első megállapításai szerint a szavazók választási lehetőségeit korlátozta a kormányzó párt túlsúlya és a kormányzati politika reklámozása számos médiafelületen. Az unió várja az EBESZ illetékes szakértőinek erre vonatkozó ajánlásait, amelyekről minden politikai szereplő részvételével párbeszédet kell kezdeni a fennálló választási hiányosságok kiküszöbölése érdekében – húzták alá.

Június 21-én önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti választásokat tartottak Szerbiában, amelyen az Alekszandar Vucsics szerb államfő vezette Szerb Haladó Párt győzött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.