Álmodó vizek címmel nyílt fotókiállítás a Természettudományi Múzeumban

Vizúr János és Kércz Tibor a víz témájában készített színes fotóiból Álmodó vizek címmel nyílt kiállítás pénteken Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol bemutatták az azonos címmel megjelent albumot is.

Forrás: MTI2019. 04. 26. 14:35
null
Budapest, 2019. április 26. Érdeklõdõ fotóz Vizúr János és Kércz Tibor Álmodó vizek címû fotókiállításának megnyitóján a Magyar Természettudományi Múzeumban 2019. április 26-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János köztársasági elnök a tárlat pénteki megnyitóján hangsúlyozta: a víz misztériumát tárja a közönség elé Vizúr János és Kércz Tibor fotókiállítása és a most megjelent fotóalbum képei is.

„A képek segítségével érzékelhetjük az óceán csendjéből kibomló végtelenséget, a tengerzúgásban lefojtott hatalmas erőt, a sarkköri jégvilág absztrakt képződményeinek kékes fehérségét és a vízfelszínen tükröződő fény és árnyék impresszionista varázsát” – mondta a köztársasági elnök.

Kiemelte: az elmúlt időszakban a természet többször figyelmeztetett bennünket felelőtlen döntéseink következményeire. Mint mondta, tájfunok, hurrikánok, évszázados rekordokat döntő aszályok drámai következményei láthatók a felvételeken.

Hangsúlyozta: a jégolvadás miatt bekövetkezett tengervízszint-emelkedés drámai hatással lesz az öt kontinensre. A NASA becslésében 65 centiméter tengervízszint emelkedést jósol a századfordulóra, de ennél sokkal pesszimistább tudományos előrejelzések is léteznek ma már – fejtette ki a köztársasági elnök.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a május 31-ig látható tárlaton a vizek legkülönbözőbb formái, halmazállapotai és a vízhez kapcsolódó jelenségek fedezhetők fel. Mint mondta, a tárlatot Föld napjához kapcsolódóan rendezik meg.

Vizúr János a megnyitón elmondta, hogy negyven éve foglakozik fotózással. „Képeimen a víz szépségét szerettem volna kiemelni” – mondta, hozzátéve, hogy a vizet ötféle oldalról mutatják meg: a dinamikus, folyton mozgó-változó közeget, a halmazállapotait váltogató anyagot, a világ képét visszatükröző felületet, az önmagán túlmutató absztrakt látványt, valamint az éltető elemet és életteret.

Az Álmodó vizek című album a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó honlapja szerint Vizúr János és Kércz Tibor polgári foglalkozása mellett – pszichiáter, illetve vegyészmérnök – hosszú évek óta foglalkozik természetfotózással, mindkettőjüket több magyarországi és nemzetközi díjjal ismerték már el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.