Fesztivál Akadémia fürdőben, könyvtárban

Ez a fesztivál nemcsak azért fontos, mert nyaranta dobogóra állítja a világ legnagyobb zenészegyéniségeit, de fontos a rendezvény másik vállalása, vagyis a jövő zenészeinek kiválasztása is.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 05. 08. 16:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Házában tájékoztatták a sajtót a Fesztivál Akadémia Budapest koncert- és versenyprogramjáról, a nemzetközi kommunikációs és arculati léptékváltásáról, valamint az új imázsfilmről is. Az idei kamarazenei programsorozatot július 20–28. között rendezik meg.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kifejtette, hogy ez a fesztivál nemcsak azért fontos, mert nyaranta dobogóra állítja a világ legnagyobb zenészegyéniségeit, akik korokon és stílusokon átívelő zeneművekkel varázsolják el a közönséget, de fontos a rendezvény másik vállalása, vagyis a jövő zenészeinek kiválasztása és pályaközelbe juttatása.

A Zeneakadémia rendszeresen hirdet mesterkurzusokat. Innen már csak egy lépés a 19 év alatti tehetségek számára immár harmadik alkalommal meghirdetett Fehér Ilona nemzetközi hegedűverseny, melynek elnöke Shlomo Mintz, korunk egyik első számú hegedűművésze, a zsűritagok között pedig a világ legjelentősebb hegedűtanárai foglalnak helyet. A fesztivált kísérőrendezvények színesítik: Dobos Tamás fotókiállítása, esti koncert a Széchenyi fürdőben, zenés séta Budapest legszebb könyvtárai között, privát koncertek a Hubay-szalonban, színészek felolvasásai, élőzenés zenetörténeti előadások, kerekasztal-beszélgetések, kávéházi cigányzenével kísért vacsorák, valamint az Országház kupolacsarnokában a Szent Korona tiszteletére Liszt Ferenc Koronázási miséjéből adnak elő két tételt.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora számára külön öröm, hogy a Fesztivál Akadémia Budapest a Zeneakadémián talált otthonra, és a nyári szezonban minőségi kikapcsolódást nyújtanak nemcsak a hazai, de a külföldi közönségnek is. A Fehér Ilona nemzetközi hegedűverseny helyszínéül szolgáló Hagyományok Házával a Zeneakadémia összekapcsolódik a népzene révén, és külön köszönet jár Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészeknek (képünkön), hogy óriási energiákat befektetve létrehozták a fesztivált – emelte ki Vigh Andrea.

Kelemen Barnabás, a rendezvény művészeti vezetője elárulta, hogy a fesztiválon felcsendülnek majd a zeneirodalom ismert művei, mint például Vivalditól a Négy évszak vagy Schubert Pisztráng-ötöse, de valódi ritkaságok is, mint Pierre Boulez Messagesquisse című hétcsellós darabja, illetve sor kerül fiatal magyar zeneszerzők ősbemutatóira is.

– A fesztivál újdonsága, hogy idén magánórákra is jelentkezhetnek a növendékek – mondta el Kokas Katalin, a rendezvény másik művészeti vezetője.

Szabó Stein Imre, a Fesztivál Akadémia Budapest nemzetközi kommunikációs és brandfejlesztési tanácsadója megállapította: a fesztivál megérett arra, hogy az országimázst szolgáló erős márkaként a világ elé tárjuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.