Összefogás Kárpátalja fiatal és tehetséges zenészeiért

A Budapest-Budavár Rotary Club és az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány szervezésében május 17-én este hét órakor jótékonysági estet tartanak a Nemzeti Színházban. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a Kárpátalján élő tehetségekre, az ott méltatlan körülmények között tanuló, mégis mindig kitartó és fejlődésre képes növendékekre és tanáraikra.

Izsó Zita
2019. 05. 05. 7:45
null
Várnagy Andrea zongoraművésznő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borszéki Molnár Dalma, az Együtt Mindannyiun­kért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a múlt évben állami támogatással sikerült a kárpátaljai Péterfalvai Ifjúsági és Művészeti Iskolát felújítani, amelynek során tető- és nyílászárócsere történt, valamint korszerűsítették a fűtésrendszert. Azonban még mindig vannak gondok, például a gyerekeknek nincsenek megfelelő hangszereik.

– A hiányosságok ellenére nagyon elkötelezettek a diákok és a tanáraik is, de ez egész Kárpátaljára igaz; egy-egy fellépés előtt képesek éjszakába nyúlóan gyakorolni. Ezért mindenképp szerettünk volna gyűjtést indítani, hogy hangszereket tudjanak vásárolni a tanulóknak – mondta Borszéki Molnár Dalma.

A szervezők nemcsak a jegybevételt ajánlják fel a művészeti iskolának: a Nemzeti Színház oldalán megadott bankszámlaszámra külön is lehet utalni, ha valaki szeretné támogatni az intézményt.

– Fontos hangsúlyozni, hogy nem csak egy eseményt tervezünk: a Rotary Clubbal közösen szeretnénk további programokat szervezni a jövőben, amelyekkel szintén hátrányos helyzetben lévő hazai és határon túli intézményeket támogatnánk – tette hozzá az alapítvány elnöke.

Az esten Várnagy Andrea zongoraművész (képünkön) is fellép, aki maga is kötődik Kárpátaljához. – 2011 óta folyamatosan járok Kárpátaljára koncertezni, és nagyon szoros kapcsolatot ápolok az ottani muzsikusokkal. Zeneképzelet címmel idén negyedik alkalommal rendezünk Tiszapéterfalván zenei tábort kárpátaljai gyerekeknek, 2017-ben pedig az adventi koncertemet is Kárpátaljának ajánlottam, így amikor csak tudok, nagy örömmel segítek a helyieknek és az ottani zenésztársaimnak – mondta lapunknak Várnagy Andrea. Azt is elárulta, hogy a jótékonysági esten kislányával, Farkas Lilivel szólaltatja meg Liszt egyik rapszódiáját, valamint egy általa felfedezett, nagyon tehetséges kárpátaljai kisfiúval, Paládi Mátéval játszik majd egy négykezest. Emellett egy kárpátaljai zenekarral közösen is előadnak majd egy darabot.

– Én is határon túli vagyok, pontosan tudom, hogy bizonyos határon túli települések milyen gondokkal küzdenek. Ráadásul nagyon sok tehetséges gyermek jár abba az iskolába, sorra nyerik a versenyeket, ezért fontos, hogy bővíteni tudják a hangszerparkot. Szerintem ez egy nagyon nemes cél, amit örömmel támogatok – hangsúlyozta Keresztes Ildikó, aki szintén a szereplők között van.

– Az est megszervezésével egyszerű dolgunk volt, mert a felkért művészek azonnal igent mondtak, és kiemelték, hogy szívügyüknek tekintik Kárpátalja és az ott élő gyerekek támogatását – mesélte Borszéki Molnár Dalma.

A rendezvényen többek között a Kormorán, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Roy & Ádám és Sasvári Sándor is fellép.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.