A német filmek legjava

A német nyelvterület filmkultúrájából hoz egy igényes válogatást a Szemrevaló Filmfesztivál, amely a Művész moziban október 6-ig öt tematikus blokkban – Határhelyzetek, Látszólag hétköznapi, Folyamatos múlt, Legendák nyomában és Hommage á Bruno Ganz – tizennyolc filmet kínál azoknak a nézőknek, akik szeretik a továbbgondolásra méltó műveket, azt, ha egy-egy filmélmény nem ér véget a vetítőteremben, hanem akár napokig, évekig elkísérheti őket. A Szemrevaló több filmjét október elején Szegeden, Debrecenben és Pécsett is vetítik.

Magyar Nemzet
2019. 09. 26. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a német nyelvterület filmkultúráját népszerűsítő fesztiválját, amely Németország Oscar-jelölt filmjével, az Ezüst Medve-díjas Kontroll nélkül című drámával nyílt meg, ezt a novemberi bemutató előtt többször is vetítik a Szemrevalón. A film főhőse egy szeretetéhes, nehezen kezelhető kislány, aki agresszív kitöréseivel folyamatosan veszélyezteti környezetét és saját magát. Az édesanyát alakító Lisa Hagmeister is ellátogatott a fesztiválra, az október 5-i vetítés után pedig kerekasztal-beszélgetést tartanak a téma magyar szakértőivel.

Ausztriából érkezik Bruno Ganz egyik utolsó munkája, A trafikos rendezője, Nikolaus Leytner, vele október 4-én találkozhat a közönség. Az idén elhunyt Bruno Ganz emlékére külön vetítési blokkot állítottak össze, A trafikosban ő alakítja Sigmund Freudot, és műsorra tűzték a Berlin fölött az ég, valamint a Vitus című filmjeit is.

A Legendák nyomában válogatásban ismerheti meg a magyar közönség az 1519-ben Zürichben játszódó, Zwingli című filmet, melynek főhőse egy fiatal pap, akinek forradalmi gondolatai majdnem polgárháborút szítanak. A film rendezője, Stefan Haupt szeptember 30-án lesz a fesztivál vendége.

A Látszólag hétköznapi elnevezésű blokk programjában vetítik a több díjat is nyert Friss levegő kell a fiúnak című vígjátékot, az Oscar-díjas Caroline Link legújabb filmje tavaly hazájában a legnézettebb német film volt.

A rendezvény részletes programja a www.szemrevalofesztival.hu oldalon olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.