Zenéből épülő héttornyú katedrális

Izsó Zita
2019. 10. 25. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Héttorony fesztivál különlegessége, hogy világ- és népzenei koncerteket tartanak Makovecz Imre által tervezett terekben, így a szervezők a hazai népzene és világzene legkiemelkedőbb előadóit igyekeznek eljuttatni a szomszédos országok magyarságához is. A november 8-án kezdődő Héttorony fesztivál felhívja a figyelmet az építészet és a zene kapcsolatára, emellett kiállításokon és szakmai beszélgetéseken keresztül megidézik Makovecz Imre szellemiségét és munkásságát is. Határon innen és túl tizenkét zengő ház kapcsolódik be a fesztivál programjába: összesen tizenhét koncert, tizenegy kiállítás, konferencia, kerekasztal-beszélgetések, táncház és fényfestészet várja az érdeklődőket.

Az idei fesztivál nyitókoncertjét a Tolna megyei többnemzetiségű faluban, Kakasdon tartják, de lesznek programok többek között Zalaszentlászlón, Szigetváron, Neszmélyben és Csengeren is.

– Szeretnénk, ha ezek a házak megszólalnának, és nem csak zeneileg. Az építészetre szokták mondani, hogy megfagyott zene. Ha ez igaz, akkor mi megfagyott zenészek vagyunk, de most fel kell engednünk, be kell mutatnunk a munkánkat, részben kiállításokon keresztül, részben pedig beszélgetéseken – mondta Zsigmond László, a Kós Károly Egyesülés igazgatója. Hozzátette, hogy a Héttorony fesztivál utolsó napján tartják meg a Kós Károly Egyesülés harmincéves ünnepi konferenciáját is.

Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón felidézte, hogy tavaly Csíkszeredában volt alkalma fellépni, ahol diákkorában is sok időt töltött. – Életem egyik legszebb élményét kaptam ezen a koncerten, ugyanis értő és érző fülekre, lelkekre talált a zeném – tette hozzá.

A Héttorony fesztiválon idén olyan hírességek lépnek fel, mint például az Iberi grúz férfikórus, a Balkán egyik legismertebb zenekara, a Mostar Sevdah Reunion, a macedón gitárvirtuóz, Vlatko Stefanovski, valamint a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, szintó származású gitárművész, Snétberger Ferenc. A fesztivál egyik kiemelt eseménye a Vujicsics együttes 45 éves jubileumi koncertje lesz, de színpadra lép Lajkó Félix is a legújabb formációjával, valamint közreműködik többek között a Kaláka együttes, Novák Péter és az Etnofon, a Dalinda, a Berecz család és a Szent Efrém Férfikar is.

A fesztiválzáró gálát november 20-án, Makovecz Imre születésnapján tartják, ahol átadják a Makovecz Imre-díjat is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.