Nyirő József unokája beszél a nagyapját ért vádakról

Nyirő József egy székely író volt, aki a politika és az irodalom terepén is Erdélyért küzdött egész életében, ezért megérdemelten nevezik mindmáig „székely apostolnak” – mondta Balázsfi Csaba.

Pataki Tamás
2020. 02. 25. 17:34
null
Budapest, 2012. mjus 23. Nyir Jzsef erdlyi magyar r ravatala a budapesti Fiumei ti Nemzeti Srkertben. Az 1953-ban emigrciban elhunyt rt a tervek szerint mjus 27-n, pnksd vasrnapjn temetik jra a szkelyudvarhelyi rmai katolikus temetben. MTI Fot: Kovcs Tams Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyirő József egy székely ember, székely író volt, aki a politika és az irodalom terepén is Erdélyért küzdött egész életében, ezért megérdemelten nevezik mindmáig „székely apostolnak” – mondta a Magyar Nemzetnek Balázsfi Csaba, Nyirő József unokája, aki eddig nem szólalt meg a nagyapját ért vádak ügyében.

Az egész balliberális médiavilág a székely író ellen keltett hangulatot az utóbbi hetekben, amiért életműve része lett az új Nemzeti Alaptantervnek. Kunhalmi Ágnes szocialista politikus Nyírő Gyulával tévesztette össze és Nyáry Krisztián kommunikációs szakember is hazugságot terjesztett Facebook-bejegyzésében Nyirő Józsefről.

A Magyar Nemzet szerdai lapszámában megjelenő cikkünkben az író unokája is elmondja véleményét a vádakról, többek között arról, hogy a nagyapja miért maradt 1944. október 15-ike után is az országgyűlés tagja: „egy dolog foglalkoztatta csak: az, hogy ne vesszen el Erdély, az egész emigrációs gondolkodásmódját is áthatja az Erdélyért való aggódás.”

Nyirő József 1945-ben kénytelen volt elhagyni a hazáját, a kommunisták az író könyveit hamar indexre tették, hisz a szocializmus idején nem volt szabad kiadni és megpróbáltak háborús bűnöst faragni belőle. Holnapi cikkünkben megismerhetjük az itthon maradt családtagok – gyermekei és unokái – sorsát is, akiknek Balázsfi Csaba szerint szolid kiközösítés volt az osztályrészük. Az unokája pedig mindennél jobban azt szeretné, ha végre ő is vihetne egy szál virágot nagyapja sírjára.

A cikk bővebben a Magyar Nemzet szerdai számában olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.