időjárás 17°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Roby Lakatos a világ minden tájára üzent

Magyar Nemzet
2020.04.06. 16:12

– A zene egyetemes, a koronavírus okozta katasztrófa pedig az egész bolygót érinti. Mivel pályám során a világ minden táján megfordultam már, minden égtáj felé üzenek – fogalmazott Roby Lakatos. A hegedűvirtuóz, világzenész hisz abban, hogy mindenki képes tenni egy ügyért a saját eszközeivel.

Tizenegy művész alkotott online fúziót Roby Lakatos közreműködésével, köztük Léo Ullmann, az I. Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny második helyezettje. Üzenetüket valamennyi, koronavírustól sújtott nemzetnek szánják.

A Concerto Budapest és a Budafoki Dohnányi Zenekar művészeiből álló Azzuri Vonósnégyes csatlakozott Roby Lakatos állandó zenekarához és világhírű hegedűművész kezdeményezésére közösen vették fel a még mindig égetően fontos üzenetet. (A két formáció eredetileg a hamarosan megjelenő Double Standard című lemez felvételére állt össze.)

A tizenegy művész Darius Blasband Nina című szerzeményét játssza, a számot Cséki Kálmán hangszerelte. A játszó művészek mellett ők ketten, és a videóüzenet technikai kivitelezéséért felelős Károlyi László is elmondja az üzenetet a képkockák végén, így összesen tizennégy nyelven hangzik el: Maradj otthon!

Roby Lakatos zenekarának tagjai Csikós Vilmos, Ladányi Gábor, Léo Ullmann, Lisztes Jenő, Szakcsi Lakatos Róbert, Szomora Pál, vaz Azzuri Vonósnégyesben pedig Csonka Emil, Kamila Słodkowska, Lakatos Enikő és Tabányi Antal muzsikál.

Az eredetileg tavaszra tervezet lemezbemutatóra Roby Lakatos elmondása szerint esetleg online eseményként kerülhet sor.

„Általános konklúzió, hogy a virtuális színpad mára létező térré vált”

A tavaly első alkalommal megrendezett Roby Lakatos Nemzetközi Improvizációs Hegedűverseny a világon is egyedülálló zenei kezdeményezés volt. Zsűrijében Roby Lakatos mellett helyet foglalt Michael Guttman hegedűművész, Eliane Reyes zongoraművész, Oláh Vilmos hegedűművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester és Sárközi Lajos hegedűművész. A verseny fővédnöke Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

A zene világnapján meghirdetett verseny selejtezője online zajlott, Roby Lakatos felhívását a Facebookon tették közzé, a jelentkezők pedig oda tölthették fel versenyprodukciójukat, mely a Roby Lakatos által feljátszott dallamra épült. Az internet véleményszabadságát sokan nem vállalva, privát üzenetben küldték el anyagaikat, ezek a jelentkezések a verseny szabályai szerint érvénytelennek minősültek. – Általános konklúzió, hogy a virtuális színpad mára létező térré vált, aki közönség elé vágyik, annak itt is el kell tudni igazodnia– emelte ki akkor a Roby Lakatos Alapítvány kurátora, a verseny főszervezője, Farkas Mihály cimbalomművész.

Roby Lakatos 2018-ban hozta létre alapítványát, melynek célja a fiatal tehetségek mentorálása. Karriertörténetében meghatározó szerepet játszott az értő szakmai figyelem, így nemcsak hegedűművészként, de személyes érintettsége okán is fontosnak tartja a felnövekvő generációk fejlődésének és érvényesülésének segítését. E törekvés égisze alatt hozták létre Farkas Mihállyal az első nemzetközi hegedűversenyt.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.