A Dalriada folkmetál-zenekar elérhetővé tette válogatáslemezét

Arany-albumukon Arany János balladáit zenésítették meg, és ezzel sokat tettek a költő népszerűsítéséért.

Pataki Tamás
2020. 05. 19. 10:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soproni Dalriada nevű magyar folkmetál-zenekar az őserejű metál-zene szerzésén kívül kulturális küldetést is teljesít: a 2009-ben megjelent Arany-albumukon Arany János balladáit zenésítették meg, és ezzel lényegében többet tettek a költő népszerűsítéséért, mint bármely emlékév. A koncertjeiken elképesztő élmény, amikor több ezer ember énekli Zách Klára balladáját.

Most már legálisan, jó minőségű hangzásban is meghallgatható a Mesék, álmok, regék című 2015-ös válogatásalbumuk, melyben az addigi munkásságuk legjavát summázták. Többek között olyan klasszikus dalaik vannak ezen a lemezen, mint A walesi bárdok, a Szent László, a Hajdútánc vagy a Téli ének. A zenekar közösségi oldalán azt írta, hogy ezzel a lemezzel kezdik, és a mai naptól kezdve folyamatosan töltenek fel Dalriada dalokat, mint írják: „heti három nap kiteszünk egy dalt, szöveges videó formájában. Mindenkinek jó zenehallgatást!”

A zenekar azt is hírül adta, hogy „jelen állás szerint” szeptemberben jelenik meg a tizedik, Őszelő címet viselő új albumuk, melynek felvételeit jelenleg készítik. A tíz dalt tartalmazó lemezhez két videót is terveznek, erről később árulnak el részleteket. Az Őszelő album megjelenése után a tervek szerint a feröeri viking Týr és az orosz Arkona zenekarral turnéznak majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.