Budapesten tartják a Virtuózok V4+ elődöntőit

A miniszter nemcsak felkarolta ezt a rendezvényt, hanem szeretné, ha világversennyé tudnánk fejleszteni.

2020. 09. 15. 20:30
null
A nézők szavazatai alapján tavaly a TanBorEn Trio győzött a Kamara Virtuózok fináléjában MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat évvel ezelőtt elindított Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor sokak kedvence.

A közösség, az összefogás, a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás a műsor megalapítása óta a Virtuózok produkció egyik legfontosabb célja. A program missziója egy magára, értékeire, kultúrájára büszke, a világ jobbításán fáradozó fiatal generáció támogatása, szellemi táplálékkal, kulturális gazdagsággal ellátva őket, akik a világ élvonalába segíthetik hazánkat kulturális és gazdasági téren is. Most, a Visegrádi Négyek összefogásával indul útjára a Virtuózok V4+ tehetségkutató: Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország – valamint Szerbia regionális együttműködésén alapul és Prof. Dr. Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének támogatásával valósulhat meg, aki felkarolta ezt a műsort.

A Virtuózok V4+ ötlete Peller Mariann alapító fejében már a kezdet kezdetén megszületett, és Magyarország legutóbbi V4-es elnöklésének idején kezdődtek róla a konkrét tárgyalások. – Mivel jövőre hazánk ismét V4-elnök lesz, az idő most jött el arra, hogy az álomból valóság legyen, és ez, a példátlan kulturális összefogás megvalósuljon – avat be Peller Mariann. – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és személyesen Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr is fontosnak tartja a magyar klasszikus zenei tehetségek támogatását, és kiemelt programként kezeli a Virtuózokat. A miniszter nemcsak felkarolta ezt a rendezvényt, hanem szeretné, ha világversennyé tudnánk fejleszteni.

Határokon átívelő kultúra

A műsor és oktatási program célja, hogy ne csak a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsítse. Ez a nemzetközi trendeket maximálisan követő, mégis egyedi műsorformátum nemcsak a komolyzenét, de Magyarországot is népszerűsíti a részt vevő országokban.

A nézők szavazatai alapján tavaly a TanBorEn Trio győzött a Kamara Virtuózok fináléjában
Fotó: MTI/Mónus Márton

A téli műsorstruktúrában mutatják majd be mind az öt részt vevő ország tévécsatornái a most leforgatott műsorfolyamot. Így akár hetvenmillió ember ismerheti meg hazánk és a régió gazdag zenei hagyományait, csodaszép nevezetességeit, nagy zenei helyszíneit és talán közülük sokan általa kedvelik meg a komolyzenét. A nézők egyúttal minden részt vevő ország gazdag kultúrájába, különleges zenei hagyományaiba is bepillantást nyerhetnek.

Nemzetközi sztárok a zsűriben

A példátlan nemzetközi összefogást erősítendően és diplomáciai törekvéseknek köszönhetően minden adásban más-más nemzetközi sztár vállalta el a szuperzsűri szerepét: az első elődöntőben Gabriel Prokofiev brit-orosz zeneszerző-producer Szergej Prokofjev unokája, a második elődöntőben Maxim Vengerov orosz hegedűművész az extra zsűritag.

Az állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Wegorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester, Nemanja Radulovics, szerb hegedűművész. Mindannyian hazájuk kiválóságai, a kulturális élet csillagai. A műsor két házigazdája Ida Nowakowska lengyel színésznő-műsorvezető, valamint a német Thomas Gottschalk, a legendás showman és minden idők egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője, aki nagyon jó véleménnyel van a Virtuózokról és hatalmas lelkesedéssel vállalta el a műsorvezetést.

Minden országból egy győztes

– A válogatók, melyek az öt országban külön-külön, helyi szakértő zsűri előtt történtek, már lezajlottak. Jelenleg Budapesten forgatjuk az elődöntőket, amelynek során az öt ország négy-négy legjobbja, a már beválogatott tehetsége mérkőzik meg egymással. A versenyzők erre a körre egy-egy komolyzenei darabbal készülnek, és az ötfős állandó nemzetközi zsűri és az aznapi szuperzsűritag előtt egyenként bemutatják a produkcióikat. Bár a Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk című műsor egy nemzetközi verseny, az adott országok indulói csak egymással küzdenek. A műsornak minden országból lesz egy-egy győztese, azaz összesen öt nyertest hirdetnek. A nyertes fiatal tehetségek pénzjutalomban részesülnek (fejenként bruttó 15 ezer euró), illetve Kásler Miklós miniszter úr átad majd egy különdíjat is, ötezer euró értékben. A díjátadón részt vesz Áder János köztársasági elnök is. A Virtuózok produkció lehetőséget biztosít a nyertesek számára egy lemezfelvétel elkészítésére is. Mind a húsz, műsorba bejutott versenyző nyer, hiszen mindannyian részt vesznek majd a Virtuózok által szervezett újévi koncerten. „Szlogenünk: Virtuózok – Future of the Classical Music” – ismertette a fiatalok lehetőségeit Peller Mariann.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.