Online térben a Vörösmarty téri karácsonyi vásár

Online várják az érdeklődőket a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár kiállítói. A kezdeményezésben hat kategóriában csaknem ötven alkotó vesz részt.

MTI – Magyar Nemzet
2020. 11. 30. 17:07
null
A kékfestő Kovács család Fotó: Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fő cél, hogy a kialakult járványhelyzetben a kézművesek és a vásárlóközönség összekapcsolásával is támogassák a hazai tárgyalkotó kultúra szereplőit – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár évtizedek óta a fővárosi adventi időszak fénypontja, évente csaknem nyolcszázezer látogató válogatott a hazai kézművesek termékeiből.

Az idén azonban a járványhelyzet miatt a karácsonyi vásárokat nem tartják meg Budapesten, ezért a főváros turisztikai szervezete egy rendhagyó online platformmal segíti a Magyar Kézművesszövetség mestereit, iparművészeit és kézműveseit az ünnepek előtt.

Az alkotókról a weboldalon rövid leírás, fényképek és elérhetőség várja a látogatókat, hogy mindenki megtalálhassa a készítőt és munkái között a számára megfelelő terméket, ajándékot.

A közleményben Faix Csabát, a Budapest Brand vezérigazgatóját idézik, aki szerint a hazai kézműves és kreatívipar támogatása talán még soha nem volt ennyire fontos, mint most. „Komolyan vesszük a koronavírus-járvány következtében kialakult problémákat, ezért a Budapesti karácsony kampányunk során arra kérjük a lakosságot, hogy hazai kézműves alkotóktól, iparművészektől válasszanak ajándékot az idei ünnepekre, ezzel is támogatva őket” – mondta.

A több mint két évtizede működő adventi vásáron többnyire a Magyar Kézművesszövetség tagjai kínáltak egyedi alkotásokat a szakmai zsűri válogatása alapján. A közleményben Szabó Katát, a szövetség elnökét is idézik, aki elmondta: az idén főleg az online térben várják vevőiket, hogy megismerjék a hazai kézműves mesterségeket. Folyamatosan ötletajánlóval jelentkeznek a Magyar Kézművesszövetség Facebook-oldalán is, hogy megismerjék a „nagy mesterségeket”, amelyek nem könnyen tanulhatók, hiszen általában apáról fiúra szálló örökség.

A budapesti karácsonyi kampányban a szövetség tagjaival egy kisfilm is készül, amelyben kinyílnak a műhelyek, és bemutatják a szakma érdekességeit. A videóban bemutatkozik többek között a több generációs, 1878 óta működő Kovács Kékfestő családi manufaktúra, Panákné Kovács Mária és lányai, Annamária és Veronika, majd K. Nagy György fazekas (aki több évszázados múltra visszatekintő fazekas családból származik Nádudvarról, névében a „K” betű korsóst jelent, a köztudatban ez máig fennmaradt) ismerteti meg az érdeklődőkkel a tradicionális kerámiaedények készítésének folyamatait, a bőrdíszműves szakma szépségéről pedig Pankotai Csaba mesél.

A Budapesti karácsony honlapján találkozhatnak az érdeklődők bábkészítővel, de a bőr-, fa-, fém-, papír-, üvegműves, keramikus, méhész, textil-, tűzzománc-, szappankészítő és virágkötő szakmák képviselőivel is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.