Határon átnyúló gasztrokulturális értéktár készül

A Sacher-torta megálmodója Franz Sacher két évig élt a felvidéki Zselízen, mint Esterházy Rozina grófnő főszakácsa.

Magyar Nemzet
2021. 03. 10. 18:02
null
A felújított Sacher ház Fotó: Riedl Regina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–szlovák határrégió gasztrokulturális értékeinek feltárására vállalkozik a budapesti székhelyű Nemzetstratégiai Kutatóintézet, valamint a felvidéki Sacher Polgári Társulás az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A XIX. század közepén az Esterházy család szolgálatába fogadta a Sacher-torta megálmodóját, Franz Sachert, aki 1842-ben és ’43-ban, két évig élt a felvidéki Zselízen, mint Esterházy Rozina grófnő főszakácsa. Itt született meg Veininger Rózival közös fiuk, Eduard Sacher, a bécsi Sacher Hotel alapítója is. Tiszteletükre, valamint a monarchia kulturális hagyatékának ápolása és népszerűsítése céljából alakult meg 2016-ban a Sacher Polgári Társulás, amely a zselízi lokálpatriotizmus erősítésére rendszeresen valósít meg kulturális, művészeti, történelmi, közművelődési, valamint turisztikai és társadalmi közösségfejlesztő rendezvényeket, ismeretterjesztő előadásokat, megemlékezéseket. A társulás kiemelt feladatának tekinti továbbá a zselízi Esterházy-kastély parkjában álló Sacher-ház rekonstrukcióját és a kulturális térbe való bekapcsolását – tudtuk meg Kepka Márktól, a társulás elnökétől.

Az NSKI-val közös projekt keretei között a kezdeményezők igyekszenek összegyűjteni a Garam menti palóc gasztrokulturális népi hagyományok helyszíneit, cukrászati termékeit, alapanyagait, illetve bemutatni a helyi lakosok, vállalkozások által helyben termelt, hagyományos termékeket. Ezek hálózatosításával, idővel turisztikai attrakciók is létrehozhatóak a versenyképesség növelése érdekében Nyitra megyében és ezen belül, kiemelten a Garam menti zselízi régióban, és a vele szomszédos, magyarországi térségben. A tervek szerint elkészül majd a terület gasztrokulturális örökségének helyszíneit, valamint a gasztrokulturális hagyományok alapján készült cukrászati termékek értéktárát bemutató két tanulmány, amelyek megjelennek nyomtatott formájában, illetve az egyesület, valamint az NSKI honlapján virtuálisan. A partnerek ugyanakkor készülnek egy promóciós filmmel, valamint számos szakmai rendezvényre is sor kerül majd. A projekt a remények szerint kiindulópontként szolgálhat a téma még részletesebb feltárásához, hasonló kezdeményezések elindításához a jövőben.

A régió településeit a karakterük kiemelésével kívánják ismertebbé, a helyi értékeket pedig vonzóbbá tenni, illetve átörökíteni a fiatalság számára. A szakmai háttérrel kapcsolatban Tőzsér Anett szakelőadó, az NSKI munkatársa elárulta, hogy az adatbázis létrehozását részletes szakirodalmi kutatómunka, kérdőíves vizsgálat, valamint kifejezetten a térségben élő és tevékenykedő szakértőkkel készített mélyinterjús feltárás előzi meg a hagyományos cukrászati termékek, palóc gasztronómia és tradíciók összefüggésében. Mindez lehetőséget teremt majd egy gasztronómiai térkép létrehozására is.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiemelt feladatának tekinti a Kárpát-medencei magyar kapcsolatok kialakítását és erősítését, melynek égisze alatt az intézmény már számos projektet koordinált – mondta el Ugrai András projektmenedzser, aki ezek közül kiemelte az ipari kender termesztés megújítására tett törekvéseket a Kárpát-medencében, illetve a gyógynövényipar szereplőit megszólító, határokon átívelő, Herbaland elnevezésű együttműködést. A jellegi gasztrokulturális projekt a korábbiakhoz hasonlóan a határon átnyúló kapcsolatok szorosabbra fűzésével a helyben maradást és a helyi bevételszerzést is erősíti majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.