Online sorozat spanyol filmrendezőnőktől

Női tér elnevezésű filmciklussal jelentkezik az idén harmincéves Cervantes Intézet március 9. és március 26. között az interneten. A filmek az intézet Vimeo-csatornáján 48 órán keresztül lesznek ingyenesen elérhetők. A sorozat azokra a nőkre fókuszál, akik már az ötvenes-hatvanas években filmrendezőként debütáltak. A filmek a spanyol filmművészet úttörőinek munkásságába nyújtanak betekintést, emellett a nézők a korabeli Spanyolország mindennapjaival is megismerkedhetnek.

Magyar Nemzet
2021. 03. 09. 13:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Női tér című filmciklus egy évtizede az idén harmincéves Cervantes Intézet női kultúrának szentelt állandó programja, amely jellemzően aktuális filmeket mutat be, mintegy ízelítőt adva a női filmrendezők munkáiból. Az idei évben azokra a nőkre összpontosít a sorozat, akik korukat meghaladva az ötvenes-hatvanas években debütáltak filmrendezőként. Olyan rendezőnők munkáit ismerhetik meg a nézők, akik őszintén, elkötelezetten forgatták filmjeiket annak ellenére, hogy az adott kor ellenük játszott. Az idei ciklust alkotó filmek nem csupán a női rendezők úttörő produkcióit és esztétikai elképzeléseit kívánják bemutatni, mindegyik rendkívül érdekes portré is egyben, valamint egyedi nézőpontból nyújtanak betekintést a korabeli Spanyolország életébe.

Ana Mariscal színésznő 1952-ben kezdte rendezői pályafutását a Segundo López, városi kalandor című komédiával. Ezután producer cége, a Bosco Films több mint egy tucat filmet gyártott. A vetítéssorozat március 9-én a debütáló filmjével kezdődik. Egy vidéki, idősödő, analfabéta férfi történetét meséli el, aki édesanyja halála után úgy dönt, hogy eladja a szerény családi vállalkozást és elmegy, hogy szerencsét próbáljon Madridban. Március 12-én A Macska című tragédiát láthatják a nézők. A film képi világa az andalúz vidék és a tanyasi élet esztétikájából építkezik, az adott kor spanyol filmművészetéhez képest szokatlan karakterfejlődést ábrázol. A színésznőként, rendezőként és producerként Spanyolországban, a forradalmi Kubában és Olaszországban is alkotó Margarita Alexandre a filmet Rafael Torrecillával közösen rendezte.

Egy vidéki, idősödő, analfabéta férfi történetét meséli el a a Segundo López, városi kalandor című komédia
Fotó: Cervantes Intézet

Az 1979-ben bemutatott A cuencai bűntény egy, az 1910-es években történt valós eseten alapul. Premierje igazi botrány volt a demokrácia első éveiben járó Spanyolországban. A felderítetlen bűncselekmény szörnyű története, a bűnösök kereséséről szóló alkotás miatt a rendezőnőnek, Pilar Mirónak bíróság előtt kellett védekeznie. A hatóságok úgy vélték, a film a „Bírósági Testület és a Rendőrség elleni bűncselekmény”. A tabudöntögető alkotás március 16-án lesz látható.

Az Öt óra Marióval című előadást a nyolcvanas években játszották színházban Lola Herrera főszereplésével. A darab feldolgozása lehetőséget adott Josefina Molina rendezőnek arra, hogy olyan filmmel kísérletezzen, amely a polgárháború utáni korszak nemzedékének érzelmeire reflektál. A március 19-én vetített, Az éjszakai előadás című film a színésznő és az általa alakított karakter közötti párhuzamokat és különbségeket láttatja a volt férjével, Daniel Dicenta rendezővel történő találkozások során, akivel hosszú, katartikus beszélgetést folytat, felfedve mindkettőjük sérüléseit és traumáit.

A sorozat zárásaként a Bartolomé testvérek, Cecilia és José rendezésében egy kétrészes dokumentumfilmet láthatnak a nézők március 23-án és 26-án. Az És ami azután történt… forgatása Franco halála után három évvel kezdődött és egy hónappal az 1981. február 23-i puccs előtt fejeződött be. A dokumentumfilmek a spanyol társadalmi és politikai válság kulcselemeit mutatják be. Filmre viszik a Franco halála után bekövetkezett változásokat, azt, hogy a spanyolok ezekre hogyan reagáltak, és a problémákat, amelyek akkor merülnek fel, amikor egy új demokrácia születik a régi diktatúrából, az azzal való nyilvánvaló szakítás nélkül.

A filmek a Cervantes Intézet vimeo csatornáján érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.