Kezdetben a debreceni hungarikumra, a páros kolbászra, a debrecinerre alapozták, de ma már minden ínyencfalatra kiterjedt, még vegán árusítóhelyet is találhattunk a 34 kiállító között. A fesztivál középpontjában most a mangalicahús, a csili és a torma állt, ezekre kellett alapozni az ide hozott étkeket.
A látogatók sok formában tapasztalhatták meg például a szilvát. Aperitif gyanánt például pálinkaként, a húsos fogások mellé párolt formában vagy lekvárként, hogy alátámassza azok ízét. Ugyanez a helyzet volt a mangalicahússal. A legszellemesebb étek volt a jószág tömörített fejhúsából készült rántott rolád. Igazán kreatívan oldotta meg az egyik cukrászat, hogyan építse be a mangalicát a tésztájába. Mille-feuille-t, azaz egy leveles tésztát hozott a gasztronómiai fesztiválra, amelyben – csakúgy, mint a mi hájas tésztánk – a sertés hája a zsiradék.
Az elnevezésekből is látható, hogy a konyhaművészetnek milyen új ágai képviseltették magukat. A kéttucatnyi standon fine dining éttermek, fine bistrók, food truckok kínálták készítményeiket, s akkor még nem is beszéltünk a sok kis manufaktúráról, amelyek mind egyedi termékeket hoztak. Összesen harminc standon kínálták a finomságokat.
A fesztivál résztvevői evés közben gasztro-kulturális ismereteiket is gyarapíthatták. A színpadon Liptai Klaudia faggatta a híres séfeket és szakácsokat, a szakma legjobbjait – akik a gyakorlatban is bemutatták szakmai tudásukat. Mivel a felkínált étkek után szomjas az ember, tucatnyi borvidék borait kóstolhatták meg a vendégek. Köztük a Debrecen városának több borvidékről származó, a város bora címet kiérdemelt italok is.
A fesztivál zenei kínálata sem maradt el a gasztronómiaitól. A három nap alatt a zenét DJ Németi, a legendás lemezlovas Bárány Attila, valamint Pribojszki Mátyás, szájharmonikás, énekes és dalszerző szolgáltatta.
A vendégek szavazatai alapján a legjobb kiállítónak a turai Botaniq kastély séfjét, Mészáros Ádámot választották, aki ezzel elnyerte a Debrecziner Gourmet vándordíjat. Menüsorában az előétel sült mangalicapástétom siitake-fafül gombával, csilis szilvachutney-val, főétel: mangalicatarja vízitorma-salátával és karamellizált szilvával, a desszert: házi omlós tésztában megsütött szilvaragu, fehér, édes szarvasgombával.