Kipróbálná Landerer nyomdagépét?

A Landerer–Heckenast-nyomdagépet is kipróbálhatják az érdeklődők az Országos Széchenyi Könyvtár a nemzeti ünnep alkalmából rendezett rendhagyó kiállításán, ahol a hazaszeretet három ikonikus verse is megmutatkozik soha nem látott módokon és formákban.

Magyar Nemzet
2022. 03. 12. 9:21
Fotó: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 14-én délután és 15-én egész nap ingyenes tárlatvezetéssel, bemutatókkal és programokkal készül az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK). A Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink című időszaki tárlat a legkorszerűbb installációs eszközökkel tárja elénk a három költeménynek a nemzeti könyvtárban őrzött eredeti kéziratát, ugyanakkor megmutatja a különböző szövegkiadásokat, megzenésítéseket és fordításokat is. A kiállítótérben a verssorok szinte megelevenednek, hiszen a tárlat megidézi a hozzájuk kapcsolódó történelmi momentumokat, de emlékeztet azokra a klasszikus és kortárs irodalmi alkotásokra is, amelyekre hatást gyakoroltak. 

Landerer–Heckenast-nyomdagép. Fotó: Thaler Tamás

Az OSZK Történeti Fénykép- és Videótára tartalmazza az ország számos teátrumából tizenöt neves színművész előadásában nemzeti identitásunk kiemelkedő dokumentumait, az érintőképernyők, az óriáskivetítők és a mozgó installációk pedig még érdekesebbé teszik a látványvilágot.

A kiállításon látható lesz Erkel Ferenc Himnuszának kottája is, és a látogatók kipróbálhatják a Landerer–Heckenast-nyomdagépet. 

Könyvtártörténeti kiállítás is várja az érdeklődőket, amely szintén interaktív formát öltött, és egy könyvtárőr szobáját mutatja be mint hagyományos könyvtári belsőteret a benne lévő klasszikus bútorokkal, irodaszerekkel, gépekkel és eszközökkel. A nemzeti könyvtár teljes története ugyanakkor nyolcméteres interaktív érintőképernyőn keresztül tárul fel, ahol virtuálisan húzhatók ki a katalógusfiókok, amelyekben nemcsak a bibliotéka története tárul fel, de fotókat, sajtóhíreket, anekdotákat és egyéb látványelemeket is találunk.

Borítókép: A szabad sajtó első terméke Pesten 1848. március 15-én. A Vasárnapi Ujság illusztrációja az 1868. március 15-én megjelent számában (Fotó: Wikipédia )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.