Kurátori tárlatvezetések a Néprajzi Múzeumban

A programokon való részvételhez előzetes regisztráció, belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj is szükséges.

Magyar Nemzet
2022. 06. 18. 10:00
null
20220523 Budapest A Liget Budapest projektnek köszönhetően világszínvonalú új otthont kapott a Néprajzi Múzeum. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június közepétől a múzeum programjai között kurátori tárlatvezetések is elérhetők. A Zoom látványos terében a látogató a megszokottól eltérő múzeumi élményben részesülhet: a kurátorok itt értelmezések, szövegek nélkül mutatják be a tárgyakat játékos megközelítések segítségével. Ha belépünk ebbe az etnográfia és a muzeológia nézőpontjait felforgató világba, paradigmaváltásra lesz szükségünk, hogy bizonyos ellentétpárokon keresztül képesek legyünk a dolgok mélyére zoomolni. Ebben segít most a kurátor. 

A Megérkeztünk című kiállításban a költözés jelképe, a zsúfolásig telt láda nyílik ki, amelyből meglepő tárgyak kerülnek elő. Az itt látható több mint száz tárgy jelentős része ritkán vagy sohasem került ki a raktárból, most azonban a gyűjtemény legnépszerűbb darabjaival közösen, frissen restaurálva tárják fel a Néprajzi Múzeum múltját és jelenét. Egzotikus kultúrák és a magyar paraszti világ emblematikus emlékei együtt jelennek itt meg: bőrből, elefántcsontból készült afrikai tárgyak, tollkorona az Amazonas vidékéről, japán szamurájkard vagy Amur-vidéki halbőrruha. Hogy mik voltak a válogatás szempontjai, vagy miről mesél egy-egy tárgy, többek közt az is kiderül a kurátorok által tartott vezetéseken.

 

Mostantól az épület főlépcsője mellett mintegy négyezer műtárgyat felvonultató lenyűgöző kerámiatér is megismerhető a kurátorok kalauzolásával. A látványtárban, amely a nyitvatartási időn túl is ingyenesen látogatható, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeihez tartozó kerámiatárgyakat mutatják be. Aki a kurátorokkal közösen végigböngészi ezeket, benyomást nyer a múzeumi gyűjtőszenvedélyről, a tudományos feldolgozómunkáról és arról a végtelen számú témáról, amely a múzeumi tárgyakon keresztül tanulmányozható. A programokon való részvételhez előzetes regisztráció, belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj is szükséges.

Borítókép: Néprajzi Múzeum (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.