Az öt legjobb Tom Hanks-film – A szerelem hullámhosszán

A film, amit még az is szeret, aki azt mondja, hogy utálja.

2022. 10. 21. 20:00
null
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tom Hanks filmjeit bemutató toplistánkon a negyedik helyen egy olyan film végzett, amely szinte visszatérő eleme a televíziócsatornák karácsonyi kínálatának. Egy olyan romantikus komédia, ami még azoknak is tetszik, akik foggal-körömmel tagadják, hogy egyáltalán látták volna, mondván, ők ilyen szirupos filmeket nem néznek.

A múlt heti, ötödik pozíciót elért filmről, a Kémek hídjáról szóló írás felvezetőjében szerepelt egy olyan kis jellemzés, amelyben azt tárgyaltuk, hogy Tom Hanks egy kicsit a mai kor James Stewartja. Egy becsületes, gavallér, romantikus kedves figura, aki a hölgyeket végtelenül tiszteli és becsüli. Ez természetesen karakteréből fakad, ezért találták meg sorra az olyan romantikus filmek, ahol nem macsóként, hanem sokkal inkább egy kicsit csetlő-botló, de hatalmas szívű, kedves, igazi szerelmes hősként jelenhetett meg a filmvásznon. Hanks pedig tökéletes volt ezekben a szerepekben, szinte lubickolt bennük. Sokáig azt is gondolta számos kritikus, hogy bele fog ragadni ebbe a karakterbe. Hiszen a 80-as és a 90-es években számos, mai szóval élve romkomot forgatott. De aztán elég gyorsan kiderült, hogy Hanks sokkal több, mint egy hősszerelmes karakter. Azonban a becsületes, egyenes, mindig az igazságot kereső jelleme a komolyabb, veretesebb filmjeiben is tetten érhető. Toplistánkra mindenképpen szerettünk volna Tom Hanks romantikus szerepeiből is becsempészni egyet. Ez pedig nem is lehetett volna más, mint az 1993-ban bemutatott A szerelem hullámhosszán (Sleepless in Seattle) című, mára már kimondhatjuk, hogy klasszikussá vált film.

4. A szerelem hullámhosszán (1993)

A filmet Nora Ephron rendezte és ő volt az egyik forgatókönyvírója is a filmnek, Jeff Arch és David S. Ward mellett. Nora Ephron a Harry és Sally (When The Harry Met Sally..., 1986) című film forgatókönyvével robbant be igazán a filmes világba, bár már előtte is jegyzett két nagyszerű sztorit, Meryl Streeppel a főszerepben a Silkwood (1983) és szintén Streeppel és Jack Nicholsonnal, a Féltékenység (Heartburn, 1986) című filmet. A 90-es években, ha lehet ezt mondani, Tom Hanks és Meg Ryan párosa volt a mindenki által szeretett, kedves, szerelmes zsánerfigura. Tuti siker volt őket egy filmben szerepeltetni. Három filmben is eljátszották a szerelmespárt, először az 1990-es Joe és a vulkánban, aztán 1993-ban jött A szerelem hullámhosszán és végül 1998-ban a Szerelem hálójában című filmben. Arról nem is beszélve, hogy ez a korszak volt a romantikus komédiák időszaka. Ha valaki sikert akart, akkor ilyen filmet rendezett. A szerelem hullámhosszán igen megindító és kedves történet. Sam Baldwin (Tom Hanks) építész a nyolcéves fiát egyedül neveli, mert meghalt a felesége. A srác karácsonyeste betelefonál egy seattle-i rádióműsorba, ahol segítséget kér abban, hogy szomorú, magányosan élő édesapja új feleséget találjon magának. 

Fotó: Intercom

A telefonhoz hívja az apját is, aki belemegy a kedvéért a játékba, és őszintén, megindítóan beszél az elhunyt felesége iránt érzett csodálatos szerelméről és mély fájdalmáról. A felkavaró rádióadást végighallgatja a baltimore-i újságíró, Annie Reed (Meg Ryan), aki éppen a saját házasságára készül. Annie-re nagy hatást gyakorol az özvegy és fiának a története. Gyakorlatilag beleszeret a férfi hangjába, és mindent feltesz arra, hogy megtalálja azt az embert, akit élete szerelmének gondol.  Sam a rádióműsor hatására több száz levelet kap az Egyesült Államok minden tájáról, de nem mutat érdeklődést irántuk. Annie is ír egy levelet Samnek, ahol egy Valentin-napi találkozót javasol az Empire State Building tetején. Hasonlóan, mint az 1959-ben bemutatott Félévente randevú (An Affair to Remember) című filmben, ahol a zseniális Cary Grant és Deborah Kerr játszotta a főszerepeket. A csodálatos, romantikus randevú majdnem kudarcba fullad, de végül minden jóra fordul és a két szerelmes szív egymásra talál. 

A film hatalmas siker volt, betalált a közönségnél és a kritikusok is méltatták. Két Oscar-jelölést kapott, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb eredeti dal (Marc Shaiman, Ramsey McLean: „A Wink and a Smile") kategóriájában, azonban egyiket sem sikerült elhódítania. A film mindvégig súrolja a giccs határát, de nagyszerűen lavírozva végül sikerül nem elmerülnie a cukros mázban. 

Ez pedig legalább annyira köszönhető Nora Ephron rendezőnek, mint a két főszereplőnek, Tom Hanksnek és Meg Ryannek, akik nagyon jól és hitelesen alakítják a két szerelmet kereső embert. A szerelem hullámhosszán egy régimódi, romantikus történet, egy szép mese, a műfajhoz képest figyelemre méltó jellemábrázolással. Ma már ez a kategória gyakorlatilag eltűnt a mozivászonról, átköltözött a televízióba, ahol a streamingszolgáltatók ontják magukból az ilyen típusú romkomokat. De valljuk be, nem nagyon sikerül megugraniuk A szerelem hullámhosszán színvonalát.  

Ugyanis az 1993-as Tom Hanks-film közel harminc év elteltével is megállja helyét, mégpedig azért, mert mind a mai napig kategóriájának egyik legjobbja. Még egy apróság: a film zárójelenetében felcsendülő zene, Jimmy Durante klasszikusa, a Make Someone Happy felteszi a koronát az egész mozira, mert valóban visszarepít minket egy kicsit az időben egy, a mostaninál sokkal nyugodtabb korszakba, amikor még nem volt ekkora a rohanás és jobban figyeltek egymásra az emberek.  Mindent egybevetve Tom Hanks romantikus filmjének a negyedik helye a sorozatunkban mindenképpen indokolt.

Idővonal: A szerelem hullámhosszán című filmet 1993-ban mutatták be, abban az évben, amikor Magyarországon, a pörbölyi tragédiában tizenkét ember vesztette az életét, mert iskolásokat szállító autóbusz hajtott a sínekre a Tolna megyei Pörbölynél; Csehszlovákia két önálló országra, Csehországra és Szlovákiára bomlott; George Bush és Borisz Jelcin elnök aláírta Moszkvában a START–II szerződést arról, hogy tovább csökkentik az amerikai és az orosz hadászati támadó fegyvereket az összes több robbanófejes ICBM felszámolásával és hadászati nukleáris készleteik kétharmaddal való csökkentésével;  II. János Pál pápa „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését. Többek közt az érsekségek számát háromról négyre emelte, új érsekséggé és metropolitai székhellyé tette a veszprémi püspökséget; az MDF-ből kizárt Csurka István és a köré tömörülő csoport megalapította a Magyar Igazság és Élet Pártját. 61 éves korában meghalt Antall József, Magyarország miniszterelnöke. Az új miniszterelnök, Boross Péter december 21-én alakította megkormányát. (Wikipédia)

A jövő héten már a bronzérmes filmmel jelentkezünk a Tom Hanks filmjeit bemutató sorozatunkban.

Borítókép: A két szerelmes egymásra talál az Empire State Building tetején. (Fotó: Intercom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.