Az öt legjobb Tom Hanks-film – Kémek hídja

Spielberg hidegháborús kémdrámája telitalálat.

2022. 10. 14. 20:00
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten befejeződött Sylvester Stallone filmjeit bemutató mini toplistánk. Ezért a Filmkép sorozatunkban ma egy újabb fejezet nyílik. Ezúttal azonban egy az eddig bemutatott színészektől merőben eltérő karakterű művész filmjeiből készítünk ötös toplistát.

A kétszeres Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjas színész, Tom Hanks általunk legjobbnak ítélt filmjeit fogjuk bemutatni önöknek a következő hetekben. Hanks 1956. július 9-én született a kaliforniai Concordban. Tulajdonképpen mindig színésznek készült. Elmondása szerint szégyenlős gyerek volt és azzal próbálta ezt álcázni, hogy szerepet játszva bohóckodott. Először a két évig a Chabot College-ben, majd később a sacramentói Kaliforniai Állami Egyetemen tanult színjátszást. Először főként romantikus komédiákban, vígjátékokban kapott szerepeket, ahol megnyerő, kisfiús alakításaival felhívta magára a figyelmet. Olyan habkönnyű filmekben játszott, mint a Csobbanás (Splash, 1984), Legénybúcsú (Bachelor Party, 1984), Magas barna férfi, felemás cipőben (The Man With One Red Shoe, 1985), Pénznyelő (The Money Pit, 1986). Az 1988-as Segítség, felnőttem! (Big) című filmben nyújtott alakításáért pedig már Oscarra jelölték. Majd az Egyik kopó, másik eb (Turner & Hooch, 1989) című filmmel végérvényesen berobbant a keresett sztárok közé. Érkeztek is karrierjében a komoly filmek és a sikerek sem maradtak el. Jöttek az elismerések, két Oscar, négy Golden Globe. Sorozatunkban kiválasztottuk az általunk legjobbnak ítélt öt moziját, ezért nem sorolunk fel több filmjét, nehogy véletlenül lerántsuk a leplet, arról, hogy mely filmek kerültek fel a listánkra. 

Tom Hanks vitathatatlanul napjaink egyik legkeresettebb, legsikeresebb színésze. Jelenleg két új filmje is fut a népszerű streaming platformokon. Geppettót alakítja a Disney-n a Robert Zemeckis által rendezett zenés, fantasyban, a Pinokkióban (Pinocchio), illetve az Apple TV-n a Finch című sci-fi-ben szerepel. Hanks karaktere egészen más, mint azon színészeké, akik eddig szerepeltek sorozatunkban. Ő napjaink James Stewartja, ahogy számos helyen nevezik. A jól szituált, intelligens, szerethető, középosztálybeli amerikai férfi karakterét mindig magabiztosan, remekül hozza, de majd a következő hetekben kiderül, hogy ettől a szerepkörtől eltérő figurákban is képes nagyot alakítani. 

Most először fordul elő, mióta elindítottuk filmes sorozatunkat, hogy egy mozi azért nem kerül fel az adott színész mini toplistájára, mert már korábban, egy másik kontextusban tárgyaltuk. Jelen esetben a Halálsoron (The Green Mile,1999) című film bekerült volna Tom Hanks legjobb öt filmje közé, de már korábban helyet követelt magának a Stephen King filmeket bemutató blokkunkban, ahol második helyet szerzett, így itt nem fogjuk szerepeltetni. 

Vágjunk akkor bele Tom Hanks filmjeit bemutató sorozatunkba: az ötödik pozíciót Spielberg nagyszerű drámája, a Kémek hídja (Bridge of Spies) szerezte meg.

5. Kémek hídja (2015)

A filmet Steven Spielberg rendezte, a forgatókönyvet pedig Matt Charman és a Coen testvérek írták. A mozi megtörtént eseményt dolgoz fel, az 1960-as évek elején történt, úgynevezett U–2 incidens következtében lezajlott kémcsere történetét dolgozza fel. A hidegháború kellős közepén elfognak New Yorkban egy szovjet kémet, Rudolf Abelt (Mark Rylance). A védelmével James Donovan (Tom Hanks) ügyvédet bízzák meg, aki a felfokozott szovjetellenes hangulat miatt a közvélemény szemében céltáblává válik. 

Fotó: Intercom

Donovan ennek ellenére megpróbálja megismerni Abelt és megfelelően ellátni a védelmét. Annyit sikerül elérnie, hogy ne ítéljék halálra a védencét, csak börtönbe kerüljön. Közben a történelem kereke forog, lelövik a szigorúan titkos U–2-es kémrepülőt a Szovjetunió felett, miközben szovjet légibázisokat próbált lefényképezni 21 ezer méter magasból, fedélzetén Francis Gary Powers (Austin Stowell) pilótával. Powerst a szovjetek elfogják és elítélik. A CIA pedig felkéri Donovant, hogy szervezzen meg egy fogolycserét, ahol Powerst Abellel cserélnék ki. Donovan titokban Kelet-Berlinbe utazik, ahol különböző nehézségek árán végül megszervezi a fogolycserét, sőt még elintézi azt is, hogy a szovjetek ne csak a pilótát adják Abelért cserébe, hanem Frederic Pryor (Will Rogers) amerikai egyetemistát is, akit az NDK vádolt meg kémkedéssel. Végül létrejön a nagyszabású fogolycsere, a címben szereplő berlini Glienickei hídnál Powerst, a híres Checkpoint Charlie-nál pedig Pryort is elengedik, Abelért cserébe. 

A társadalom könnyen változó értékítéletét nagyon jól mutatja, hogy amikor Amerikában nagy hír lesz a sikeres fogolycsere, a korábbi „árulóból” Donovanból egy csapásra a nemzet hőse lesz, aki a későbbi években további fogolycserékben is közreműködik majd. 

A híres Glienickei híd, a Havel folyón átívelő, 74 méteres híd azért volt speciális, mert a hidegháború alatt, a híd egyik vége a független Nyugat-Berlinben állt, addig másik vége a szovjet zónához, vagyis az NDK -hoz tartozott. Ezért ezt a a hidat a nagyhatalmak többször használták fogolycserék lebonyolítására. 

A film végig feszes és izgalmas, végig lehet érezni a történelem terhét, a feszültséget. Nagyszerűen fényképezett a mozi, tökéletesen adja vissza a vasfüggöny keleti oldalának kopott, fenyegető hangulatát. Magával ragad a történet annak ellenére, hogy igazi akciójelent nincs a filmben. Sokan Spielberget szentimentálisnak tartják, a kissé valóban teátrális stílusa miatt. De pont ezért zseniális, pont ezért a világ egyik legjobb rendezője, mert nagyszerűen játszik az érzelmi húrokon. Nem véletlen az sem, hogy többször dolgozott együtt Tom Hanksszel, mert ő pont az a színész, aki rendkívül jól tudja arcjátékával, karakterével hozni Spielberg elvárásait. A filmben a Rudolf Abelt alakító Mark Rylance nagyszerű játékát Oscar-díjjal jutalmazta a szakma. 

Hanks a Kémek hídjában is remekel, tökéletesen hozza az igazságkereső, bátor brooklyni ügyvédet, aki végül árulóból, hőssé válik a film végére. Nagyszerű, történelmi témájú kémfilm mindenképpen érdemes arra, hogy felkerüljön a mini toplistánk ötödik helyére.

Idővonal: A Kémek hídja című film 2015-ben került a mozikba, abban az évben amikor a Budapest Music Centerben bemutatták Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész mérnökök segítségével kifejlesztett új típusú hangversenyzongoráját, a „magyar csodazongorát”; a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, jogerős döntésében bűncselekmény hiányában felmentette Hóman Bálint egykori vallás- és közoktatásügyi minisztert a háborús bűntett vádja alól, s egyben hatályon kívül helyezte az ellene 1946-ban meghozott népbírósági ítéleteket; újratemették az 1485-ben megölt III. Richárd angol királyt; a röszkei közúti határátkelőnél a migránsok és a magyar rendőrök összecsaptak, több száz ember megsérült. Pintér Sándor magyar belügyminiszter a közbiztonság védelme érdekében 30 napos részleges határzárat rendelt el a Röszke–Horgos közúti határátkelőhelyen és a Röszke–Horgos autópálya-határátkelőhelyen és a cannes-i fesztiválon a francia Jacques Audiard által rendezett Dheepan című film nyerte el az Arany Pálmát, míg a zsűri nagydíját az első filmes magyar rendező, Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta. (Wikipédia)

A jövő héten lágyabb vizekre evezünk, megmutatjuk Tom Hanks romantikus énjét és együtt ráhangolódunk a szerelem hullámhosszára.

Borítókép: James Donovan (Tom Hanks) útban a vasfüggöny mögé (Forrás: Képernyőkép – YouTube/Intercom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.