Az 5 legjobb Stephen King-film – John Coffey tragikus története

Elérkeztünk a Stephen King-filmadaptációkat bemutató toplistánk előkelő második helyezettjéhez. Az őrült rajongó, Annie Wilkes fogságába esett író, Paul Sheldon felkavaró története, az Az hátborzongató Pennywise bohóca és a félelmetes, de egyben titokzatos Panoráma hotelben őrjöngő Jack Torrance ikonikus alakja után most egy, az eddigiektől merőben eltérő mű került fel a szubjektív listánk ezüstérmes pozíciójába. Ez pedig nem más, mint az óriás, John Coffey szívszorító története, a Halálsoron.

2022. 05. 13. 20:00
null
Forrás: Port.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stephen King Halálsoron című könyve először 1996-ban jelent meg, hat kötetben folytatásos regényként. A sikeres történet egy kötetbe rendezve is megjelent 2000-ben. Magyarul először az amerikai kiadáshoz hasonlóan hat kötetben adta ki a regényt az Európa Könyvkiadó 1997-ben, majd 2003-ban az egykötetes változat is a könyvesboltok polcaira került. Ez a King-regény több dolog miatt más, mint az eddig tárgyalt művek. Egyrészt nem horror és nem klasszikusan rémisztő történet. Nehéz a műfaji besorolása, leginkább az érzelmes sci-fi kategóriába sorolható, de nagyon erős benne a krimi mellett a drámai szál is. A Halálsoron tipikusan az a történet, amelynek a megfilmesítése bitang nehéz feladat, de ha sikerül, akkor borítékolható a sikere.


2. Halálsoron (The Green Mile – 1999)

Az 1999-ben bemutatott filmet Frank Darabont magyar származású francia rendező jegyzi és ő írta a film forgatókönyvét is. Darabont igazi King-specialista, hiszen a Halálsoron már a második film volt amit az író regényéből készített. (Arról a bizonyos első filmjéről engedjék meg, hogy nagyon titokzatosan egyelőre ne írjak semmit, mert könnyen lehet, hogy lesz még funkciója a listánkon.) 

A Halálsoron egy különleges, természetfeletti képességű ember csodálatos története. John Coffey egy hatalmasra nőtt, de a kinézete ellenére végtelenül jámbor karakter. 

A Halálsoron (The Green Mile) egyik jellegzetes plakátja, a Paul Edgecomb (Tom Hanks) vállán pihenő Csengettyű úrral.      Fotó: Mafab

A fekete férfi egy ikerpár meggyilkolásának borzasztó vádjával kerül be a louisianai Cold Mountain fegyház halálsorára, ahol nagyon gyorsan kiderül róla, hogy ártatlan, sőt egy különleges képességekkel megáldott csodaalak, aki mindenkinek segít. Át tudja venni mások fájdalmát, meggyógyítja a börtönigazgató beteg feleségét és a Tom Hanks által remekül megformált, Paul Edgecomb fegyőr főnököt is. Coffey-t az elképesztő méretű, sajnos azóta már elhunyt színész Michael Clarke Duncan alakította, aki ebben a szerepben kiteljesedett. 

Elragadóan személyesítette meg a földöntúli képességeivel tisztában lévő, egyszerre szomorú és rémült, de mégis tiszteletet parancsoló, ugyanakkor szeretetteljes figurát. Az egész történetet tulajdonképpen a Coffey-tól örök életet kapó fegyőr, Paul Edgecomb meséli el egy idősotthonban. A Halálsoron egy végtelenül szép, megható és varázslatos történet. Egy csodálatos mese, ahol a rossz ugyan elnyeri méltó büntetését, azonban a jó ezzel egy időben nem részesül jutalomban, így végül szomorú véget ér a történet. 

Darabont tökéletes filmet rendezett és a forgatókönyv is parádésra sikerült. A szakma is elismerte a filmet, négy Oscar-jelölése is volt: legjobb férfi mellékszereplő, legjobb film, legjobb hangkeverés és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában. Bár végül egyik díjat sem sikerült megszereznie, igazi klasszikussá vált. Nagyszerű történet, remek megfilmesítés és parádés színészi játék, ez vitte sikerre a Halálsoront. Sorozatunkban a második helyig jutott John Coffey története, de a nálunk elért szép helyezés ellenére mintha kicsit háttérbe lenne szorulva az alkotás. Reméljük, hogy sikerült felkeltenünk az érdeklődést iránta, mert nagyszerű mozi.

Idővonal: A Halálsoront 1999 decemberében mutatták be Amerikában. Abban az évben, melynek márciusában hazánk csatlakozott Csehország és Lengyelország társaságában a NATO-hoz. Budapesten, a Hajógyári-szigeten rendezett Sziget Fesztiválon menet közben leszakadt egy körhinta több gondolája, melynek következtében egy 25 éves fiatalember két nappal később meghalt. Magyarországon is jól látható volt a teljes napfogyatkozás. A ritkán látható jelenség alkalmából Pécsett a planetárium udvarán egy időkapszulát ástak el, hogy 2081. szeptember 3-án nyissák ki újra. Csecsen fegyveresek támadást hajtottak végre dagesztáni célpontok ellen, kiprovokálva ezzel a második csecsen háborút. Veszprémben felavatták az amerikai segítséggel kialakított Légtér-szuverenitási Hadműveleti Központot (ASOC). Az év utolsó napján Borisz Jelcin orosz elnök lemondott hivataláról, utódjául pedig Vlagyimir Putyint jelölte ki. (Wikipédia)

Jövő héten fény derül arra, hogy melyik Stephen King-film szerezte meg az első helyet a toplistánkban.

Borítókép: John Coffey (Michael Clarke Duncan) és Paul Edgecomb (Tom Hanks) egyik közös jelenete a Halálsoron (The Green Mile) című filmből (Fotó: Port.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.