Az öt legjobb Stallone-film – Rocky

Felemelő karriertörténet a kitartásról, a küzdelemről és a szeretetről.

2022. 10. 07. 20:00
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérkeztünk a Sylvester Stallone filmjeit bemutató mini toplistánk első helyezettjéhez. A győztes nem is lehetett más, mint Sly legikonikusabb alakítása, a Rocky.

Amikor véget ér egy-egy színész filmjeiről szóló sorozat, gyakran támadhat hiányérzetük az olvasóknak, amiért egy számukra etalon alkotás nem került be az ötös listába, miközben szerintük ott lenne a helye. Ezért amikor az első helyezetthez érünk, mintegy összegzésként néhány nagy kimaradóról illik megemlékezni. Minden bizonnyal helyet érdemelt volna az 1986-os Kobra (Cobra), az 1987-es Túl a csúcson (Over the top), az 1989-es Tango és Cash (Tango & Cash), az 1991-es Oscar, a Függő játszma (Cliffhanger) 1993-ból, de méltán kerülhetett volna fel a toplistánkra a Feláldozhatók (The Expendables) sorozat első része is. Összességében azonban azt gondolom, hogy az első két helyezést elért filmet, a Rambót és a Rockyt egyik film sem taszíthatta volna le előkelő pozíciójából.

1. Rocky (1976)

Nyugodtan nevezhetjük a Rockyt Stallone legfontosabb szerepének, hiszen ezzel a filmmel vált elismert színésszé, ez a szerep hozta meg számára a világhírnevet. Ráadásul anyagilag is hatalmas sikert hozott a sorozat, nem véletlen, hogy az első részt további öt folytatás és két spin-off rész is követte: Rocky II. (1979), Rocky III. (1982), Rocky IV. (1985), Rocky V. (1990), Rocky Balboa (2006) illetve a Creed: Apollo fia (2015) és a Creed II. (2018). Ráadásul Stallone jelenleg is egy a Rocky Balboa fiatal éveiről szóló előzménysorozaton dolgozik, amiről maga Sly számolt be az Instagramján, úgyhogy a rajongók örülhetnek, mind a mai napig él és mozgásban van a Rocky-legenda.

De hogy is kezdődött a történet?

A film egy olasz–amerikai, Philadelphiában élő amatőr bokszoló, Rocky Balboa karriertörténete. Tulajdonképpen egy bokszfilm, de sokkal több annál, hiszen arról szól, hogy egy szegény, nyíltszívű, őszinte, de mindenre elszánt srác az akaraterejének és a szorgalmának köszönhetően ki tud törni abból a szegénysorból, amiben él. Rocky egy piti uzsorásnak dolgozik pénzbehajtóként, éjszakánként pedig kisstílű helyi meccseken bokszol. 

A legenda - Fotó: Mafab.hu

Ekkor kap egy váratlan felkérést a regnáló nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok, Apollo Creed (Carl Weathers) menedzserétől, hogy a függetlenségi nyilatkozat kihirdetésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású mérkőzésen legyen Creed ellenfele, mert az eredeti ellenfél lesérült. Azért esik végül Rockyra a választás, mert Apollónak megtetszik Rocky beceneve, az Olasz Csődör. Rockyt a Creed elleni mérkőzésre egy idős, visszavonult bokszoló, Mickey Goldmill (Burgess Meredith) készíti fel, aki nagyon tehetségesnek tartja őt, de nem helyesli a mérkőzést, mert közel sem egyenlőek a feltételek. 

A film ikonikus jelenetei szólnak Rocky felkészüléséről, ahogy barátja, Paulie Pennino (Burt Young) hűtőházában fagyasztott húsokat bokszolva gyakorolja az ütéseket, vagy ahogy Bill Conti zseniális zenéjére, a Gonna Fly Now című számra – ami rendkívüli módon fokozza az egész film heroikus hangulatát – rója Philadelphia utcáit és végül felfut az azóta legendává váló 72 kőlépcsőn (The Rocky Steps), amely a Philadelphiai Művészeti Múzeum bejáratához vezet. Itt ma már egy szobor is őrzi Rocky emlékét, amelyet Stallone megbízásából Thomas Schomberg a film harmadik részéhez készített. A szobor igazi turistacsemege, a világ minden tájáról érkeznek rajongók megnézni. 

A film vége nem is lehet más, mint a nagy mérkőzés. 

Rocky hősiesen küzd, többször padlóra kerül, mind a két szeme feldagad, de harcol, nem adja fel, és végül csodák csodájára csak pontozással kap ki a világbajnoktól, de az igazi győztese a viadalnak ő, hiszen amatőrként, hatalmas hátrányból indulva fel tudta venni a versenyt a gazdag, professzionális világbajnokkal. Közben természetesen egy szerelmi szál is fut párhuzamosan, hogy még érdekesebb legyen a történet.  A Rocky egy igazi, régivágású amerikai sztori, ahol a szegény, becsületes, nyíltszívű, szerethető karakter, a nép fia a küzdelmének és kitartásának köszönhetően elnyeri a méltó jutalmát és végül még megtalálja élete szerelmét is. 

A Rocky első részét 1976-ban mutatták be az Egyesült Államokban. A filmet Sylvester Stallone forgatókönyve alapján John G. Avildsen rendezte. Avildsen nem számít kiemelkedően híres rendezőnek, annak ellenére sem, hogy a Rockyért elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, és három évvel korábban, a Mentsd meg a tigrist! (Save the Tiger) című filmjének főszereplője, Jack Lemmon is elhódította a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-szobrot. A Karate kölyök trilógia (1984, 1986, 1989) fűződik a nevéhez, illetve ő rendezte a Rocky-saga ötödik epizódját is 1990-ben. 

A történet Stallone ötlete volt, inspirálta őt az 1975. március 24-én lezajlott legendás mérkőzés Chuck Wepner és Muhammad Ali között, ahol az esélytelennek tartott Wepner tizenöt meneten át talpon tudott maradni és végül csak a meccs utolsó pillanataiban, technikai KO-val veszített.  Bár több stúdió is megvásárolta volna a történetet, de Stallone ragaszkodott hozzá, hogy ő játssza a főszerepet. A mecénások sokkal inkább Burt Reynoldsot, Ryan O'Nealt vagy James Caant szerették volna Rocky szerepére. Végül a United Artists fogadta el Sly feltételeit, azt hiszem, életük egyik legjobb döntése volt. A film túl azon, hogy alacsony költségvetése ellenére nagyszerű bevételt produkált, tíz (!) Oscar-jelölést kapott, ebből hármat meg is nyert, a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb vágás kategóriáját. 

A gálán egyébként a Rocky legnagyobb riválisa Martin Scorsese filmje, a zseniális kultuszfilm, a Taxisofőr (Taxi Driver) volt. A rossznyelvek szerint Scorsese nehezen tudta megemészteni, hogy nem az ő filmje kapta a díjat, ezért készítette el a saját bokszfilmjét, a Jake LaMotta sztorit, a Dühöngő bikát (1980, Raging Bull), hogy megmutassa, hogyan kell művészi módon megközelíteni egy sportfilmet. Érdekesség, hogy szerepel a Rockyban Stallone bátyja, az énekes-dalszerző Frank Stallone is, aki utcai énekesként jelenik meg. 

A film szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (1001 Movies You Must See Before You Die) című filmkritikai gyűjteményben, amelyet Steven Jay Schneider szerkesztett és számos kritikus írt a világ minden tájáról. 

A Rocky alakja az évek során kultikussá vált, a küzdelem, az akarat és a becsület megtestesítőjévé. Ma, a szuperhősök megfoghatatlan világában Rocky Balboa egy hús-vér ember, aki saját erejéből ért fel a csúcsra, és számos gyengesége, hibája ellenére mindig ember tudott maradni.

Idővonal: A Rocky című filmet 1976-ban mutatták be, abban az évben, amikor a British Airways és az Air France beindította az első szuperszonikus utasszállító repülőgép, a Concorde menetrend szerinti járatait, megnyílt a Hilton Szálloda a budai Várban, Budapesten átadták a forgalomnak az észak–déli metró első, Deák Ferenc tér és Nagyvárad tér közötti szakaszát, összeütközött egy 4-es és egy 6-os villamos a Lenin körúton, 10 utas súlyos, 25 pedig könnyű sérüléseket szenvedett, vértelen államcsínnyel megdöntötték Isabel Perón argentin elnök hatalmát. A háromtagú junta vezetőjét, Jorge Rafael Videla tábornokot nyilvánították államfővé, és Törőcsik Mari megkapta a legjobb női alakítás díját a cannes-i filmfesztiválon a Déryné hol van? c. filmben nyújtott alakításáért. (Wikipédia)

A Rockyval lezárult Sylvester Stallone filmjeit bemutató sorozatunk. A jövő héten egy újabb nagyszerű színész munkáival folytatjuk utazásunkat a mozi világában.

Borítókép: Rocky Balboa (Sylvester Stallone) és Apollo Creed (Carl Weathers) nagy csatája (Fotó: Intercom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.