Találkozások, kiállítások, elismerések

Szolnok négy legismertebb képzőművészeti helyszínén nagy sikerrel zajlott a Magyar festészet napjának központi rendezvénye. Az események az idén 120. évfordulóját ünneplő Szolnoki Művésztelepen kezdődtek. A Magyar festészet napja rendezvénysorozat egész októberben zajlik, kiállítóhelyek és művészek százai csatlakoztak idén is nagyszabású eseményhez.

Magyar Nemzet
2022. 10. 18. 7:52
null
Fotó: Nagy Katalin Matild
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Festészet Napja programjai 

A hétvégi megnyitó keretében a Kert Galériában Nagy István Munkácsy-díjas képzőművész Részleges leltár című tárlata, majd a Rajzstúdió Galériában az idén korai hirtelenséggel elhunyt Bráda Tibor emlékére szervezett üvegfestészeti kiállítás nyílt meg. 

A két vernisszázst a telepen hagyományos Festebéd követte, ahol több mint száz művész gyűlt össze, hogy a művészet hazai szentélyének ősparkjában közösen ünnepeljék a festészetet. 

A ragyogó jó időben a művésztelepről gyalogszerrel tovább indulók a Damjanich János Múzeum képtárát és Vaszary János műveiből összeállított különleges válogatást tekintették meg.

Szolnoki Galéria Doyenek szekció Fotó: Vígh Virág

 

Kiállítások a Magyar Festészet Napja alkalmából 

A múlt nagyjainak kiállításait követően az Aba-Novák Agóra Galériájába érve az Élő magyar festészet 2022 – Doyenek, középgeneráció, fiatalok című kiállításának Fiatalok szekció tárlatát friss bevezetőjével Fazakas Réka művészettörténész adta át a közönségnek, majd a sokaság a Szolnoki Galériába igyekezett, ahol a Doyenek és a Középgeneráció szekciója átgondolt kurátori koncepció által megépített, átfogó és a hazai festészet állapotát hűen tükröző kiállítást tekinthette meg.

Verebes György köszöntője a Szolnoki Galériában  Fotó: Vígh Virág

A megnyitó ünnepségen Verebes György, a Magyar festészet napja elnöke és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere mondott köszöntőt, majd Pataki András, a KIM helyettes államtitkára tartott rendhagyó és megrázó erejű előadást. 

A program záróakkordja a Magyar festészet napja ünnepélyes díjátadó gálája volt, ahol a Doyenek szekció életműdíját Lóránt János Demeter Munkácsy-díjas festőművész, érdemes művész, a Középgeneráció díját Regős István Munkácsy-díjas festőművész, a Fiatal generáció díját Jagicza Patrícia festőművész vehette át.

Borítókép: Festebéd a művésztelepen (Fotó: Nagy Katalin Matild)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.