A fekete szív tapintható hajszálerei

Egy betegség, netán egy-egy műtét nemcsak az emberi test traumája, hanem az elméé is. A hétköznapi ember jobb esetben terapeuta segítségével gyógyul, ám a művész – már csak hivatásából adódóan is – képes alkotásba gyúrni félelmeit, eddig nem tapasztalt érzéseit. Stark István képzőművész 2018-as szívműtétét követően így tett, és ennek az élménynek a hatására más felfogásban készíti munkáit, mint előtte, melyeket a budai MET Galériában tekinthetnek meg az érdeklődők.

2022. 11. 09. 12:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stark István képzőművész 1997-től a számítógépet is használja munkája során, továbbá alapító tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak. Rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak. A festészet mellett párhuzamosan grafikai eszközökkel is dolgozik, így nemcsak szénrajzokat és rézkarcokat készít, hanem elektrográfiá­kat is. A művész Fekete szív című kiállítását, ahol nemcsak digitális printek, hanem videó is látható, hétfő este Kecskés Péter képzőművész, művészeti író nyitotta meg a MET Galériában.

 

Stark István új elektrográfiái kapcsán felsejlik az őssejtés, a sejtek belső titkos élete, bepillantást nyerünk a természet láthatatlan működésébe. Mintha a philosophia perennis és a romantikus, valamint reneszánsz neoplatonista filozófia mikro- és makrokozmosz egysége, a pánszofisták, a gümnoszofisták, alkimisták álmai és víziói aktualizálódnak a képeken. Természetesen ez még nem a valódi imaginatív látás, a tükör még nem teljesen áttetsző, de már látni véljük a belső események szimbolikája által implikált rejtett történetet

 – emelte ki Kecskés Péter. 

 

A szimbolikus látásmód elkerülhetetlen, hiszen maga a test is csak egy szimbólum, egy összekapcsolás, összeillesztés, egyesítés, melyen keresztül itt akár szó szerinti értelemben is megláthatjuk saját belső világunkat 

– tette hozzá.


Stark belső világa pedig elsőként a fekete szív tapintható hajszálerei által tárul elénk, hiszen milliméternyi pontossággal láthatjuk a művész érhálózatát. E belső pulzálás, belső táj az élet egyik meghatározó keringésének otthona. A digitális elektrográfiákon és a videón bemutatott alkotásokon domináns a fekete, mégis e tónus hoz színt a képekbe. Ereje van minden érnek, és szinte lüktetnek a mozdulatlan képek.

 

A tárlat november 24-ig látogatható szerdán és csütörtökön 15 és 18 óra között telefonos egyeztetés alapján (+36-20-503-7240).

 

Borítókép: Részlet Stark István alkotásából  (Fotó: Stark István / MET Galéria)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.