Az öt legjobb Tom Hanks-film – Philadelphia – Az érinthetetlen

Felkavaró dráma, csodálatos színészi játékkal.

2022. 11. 04. 20:00
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tom Hanks filmjeit bemutató sorozatunkban ezen a héten már a második helyezetthez érkeztünk. A választásunk egy felkavaró témájú filmre esett, amely meghozta Hanksnek az első Oscar-szobrot. Ez a film pedig az 1993-ban bemutatott Philadelphia – Az érinthetetlen (Philadelphia) című alkotás. A film ötvözi a régi klasszikus tárgyalóteremben játszódó filmek jellegzetes hangulatát és a súlyos társadalmi kérdéseket feszegető drámák feszültségét. 

2. Philadelphia – Az érinthetetlen (1993)

A filmet Jonathan Demme rendezte, aki 1991-ben már letette a névjegyét, hiszen elnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-szobrot a Bárányok hallgatnak (Silence of the Lambs) című filmért. De, hogy az igazi ínyencek kedvére is tegyünk, említsük meg, hogy ő rendezte a Columbo című sorozat 1978-as, Az ínyenc gyilkos (Columbo: Murder Under Glass) című epizódját. A forgatókönyvet a BAFTA-díjas Ron Nyswaner jegyzi, akinek talán a leghíresebb munkája a William Somerset Maugham regényéből készült Színes fátyol (Painted Veil, 2006) Naomi Watts és Edward Norton főszereplésével. 

Fotó: Intercom

A Philadelphia részben megtörtént esetet dolgoz fel. Geoffrey Bowers multinacionális ügyvédi irodánál dolgozó fiatal ügyvéd, 1986-os diszkriminációs pere alapján készült. 

A történet Andrew Beckett (Tom Hanks) homoszexuális ügyvédről szól, akit kirúgnak a munkahelyéről, miután kiderül róla, hogy gyakorlatilag gyógyíthatatlan AIDS betegségben szenved. Azonban az állásából eléggé elítélhető módon eltávolított Andrew nem nyugszik bele ebbe az egyoldalú döntésbe és bíróság elé kívánja vinni az ügyet. Először nem nagyon talál ügyvédet magának, ezért önmagát akarja védeni. Ekkor találkozik Joe Millerrel (Denzel Washington), a híres tévés ügyvéddel, aki elvállalja a védelmet. A cselekmény főként a tárgyalóteremben zajlik, de közben Andrew élete is közelebb kerül a nézőhöz, így megismerjük a barátját is Miguel Álvarezt (Antonio Banderas) is. Joe Miller remek munkát végez és fordulatok után, meg is nyeri a pert. Így Andrew családja magas összegű kártérítésben részesülhet, hiszen kimondják az elbocsátás jogtalanságát, de ami végig érezhető a filmen be is következik, Andrew Beckett meghal. Az erkölcsi győzelmet megszerzi ugyan, de az életéért való küzdelmet elveszíti. 

Jobbnál jobb színészi teljesítmények segítik és erősítik végig a filmet, amit nagyon erős párbeszédek és talán annál is erősebb monológok jellemeznek. Belegondolni is rossz, hogy Andrew Beckett szerepére eredetileg Daniel Day-Lewist, William Baldwint, Tim Robbinst, Andy Garciát vagy Michael Keatont szerették volna megnyerni. Végül jó döntést született. Tom Hanks zseniálisan játssza el az egyre jobban leépülő beteg férfit és Joe Miller szerepében Denzel Washington is nagyot alakít. 

Néhány érdekesség a filmhez: Hanksnek csaknem tizenöt kilót kellett lefogynia ahhoz, hogy megfelelően betegnek és megviseltnek tűnjön a tárgyalótermi jelenetekhez, a film végén látható gyerekkori videók Andrew-ról Tom Hanks valódi gyerekkori videói és a filmben látható tárgyalóterem egy valódi tárgyalóterem, amit a város bocsátott a stáb rendelkezésére. 

Sok megható, érzelemdús jelenettel átitatott, a tárgyalótermi filmek feszültségét maradéktalanul átadó film a Philadelphia, amelyet a közönség mellett a szakmai is elismert. Túl azon, hogy 1993-ban a kilencedik legtöbb bevételt hozó film volt, az öt Oscar-jelöléséből kettőt be is húzott, a legjobb férfi főszereplő (Tom Hanks) és a legjobb eredeti dal (Bruce Springsteen) kategóriáját. Hanks maximálisan megérdemelte élete első Oscar-díját, míg Bruce Springsteen, a Streets of Philadelphia című szerzeményével valóban örök érvényű dalt szerzett a filmhez, ami méltán vált slágerré. A mozi hatásának vizsgálatakor nem mehetünk el a társadalmi vonatkozása mellett sem. 

A Philadelphia azért is fontos film, mert ennyi év távlatából nézve, könyörtelenül rámutat a meleglobbi negatív hatást kiváltó ténykedésére. Hiszen a film annak idején együttérzést és szolidaritást váltott ki az emberekből egy beteg meleg férfi iránt, annak ellenére, hogy erre az emberi gesztusra erőszakosan felhívták volna a figyelmet, a ma oly agresszívan nyomuló LMBTQ-szervezetek. Ez a film által kiváltott érzés, a szolidaritás ma már csak nagyon nehezen lenne megismételhető, mert azóta a ránk erőltetett másságpropaganda megfékezhetetlennek tűnő terjeszkedése sok emberben pont az ellenérzéseket erősítette fel. Felmerül a költői kérdés: megérte ez az arcátlan, pimasz nyomulás az élet minden területén, így a film világában is, a magukat módfelett liberálisnak mondó lobbistáknak? Ezt döntsék el önök. 

Mindenesetre a Philadelphia remek film, nagyszerű színészi játékkal megfűszerezve. Toplistánkon a második helye mindenképpen indokolt.

Idővonal: A Philadelphia – Az érinthetetlen című filmet 1993-ban mutatták be, abban az évben, amikor Magyarországon, a pörbölyi tragédiában tizenkét ember vesztette az életét, mert iskolásokat szállító autóbusz hajtott a sínekre a Tolna megyei Pörbölynél; Csehszlovákia két önálló országra, Csehországra és Szlovákiára bomlott; George Bush és Borisz Jelcin elnök aláírta Moszkvában a START–II szerződést arról, hogy tovább csökkentik az amerikai és az orosz hadászati támadó fegyvereket az összes több robbanófejes ICBM felszámolásával, és hadászati nukleáris készleteik kétharmaddal való csökkentésével; Habsburg Károly – Habsburg Ottó fia – és Francesca Thyssen–Bornemisza bárónő a stájerországi Mariazellben házasságot kötött; II. János Pál pápa „Hungarorum gens” kezdetű bullájával megváltoztatta a magyar katolikus egyház szervezeti felépítését. Többek közt az érsekségek számát háromról négyre emelte, új érsekséggé és metropolitai székhellyé tette a veszprémi püspökséget; az MDF-ből kizárt Csurka István és a köré tömörülő csoport megalapította a Magyar Igazság és Élet Pártját és 61 éves korában meghalt Antall József, Magyarország miniszterelnöke. Az új miniszterelnök, Boross Péter december 21-én alakította meg kormányát. (Wikipédia) 

A jövő héten kiderül, hogy melyik film végzett az első helyen a Tom Hanks filmjeit bemutató toplistánkon.

Borítókép: Andrew Beckett (Tom Hanks) és mindenre elszánt ügyvédje Joe Miller (Denzel Washington)  (Fotó: Intercom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.