A történelmi Magyarország utolsó pillanata

Mintegy százezer forint értékű könyvcsomagot adományozott a Trianon Múzeum negyven magyarországi könyvtárnak. A hiánypótló történelmi munkákat tartalmazó dobozokat a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban tartott ünnepségen nyújtották át az érintett intézmény képviselőinek.

2022. 12. 08. 19:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várpalotai Trianon Múzeum a békediktátum centenáriumának alkalmából vállalkozott több különleges munka újrakiadására. Az 1920–1930-as években megjelent, a kommunizmus évtizedei során tiltólistára száműzött könyvek és térképek megjelentetésétől a szerkesztők azt remélik, hogy általuk hozzájárulhatnak a Trianonnal kapcsolatos elfogultságok, félelmek és ismerethiány csökkentéséhez. „Az utóbbi években egyre inkább szétesőben lévő tudatú társadalmunk, a korábbi generációk életét irányító »jelzőtáblák« kidőlése, elporladása szinte kikényszerítette e művek újra megjelentetését – fogalmazott dr. Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója. – Márpedig megismerésük nélkül a jelenünket is képtelenség helyesen értelmezni, és azt sem láthatjuk tisztán, milyen teendőink vannak a világban, milyen felelősségünk van az egész magyar nemzet iránt.”

Dr. Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója a magyarországi könyvtárosszakma nevében köszönte meg az ajándékot, illetve méltatta a kiadványokat. Hangsúlyozta: az esemény alkalmat ad kiszakadni a mindennapokból, átértékelni a múltat és mélyen elgondolkodni a jövőről.

Az ezeréves Magyarország-sorozat egyes darabjai hiánypótló alkotások, rendkívüli szövegek, kuriózumok a diákok, a kutatók, az oktatók és a nemzeti múltunk felé fordulók számára. Az érdeklődők olyan alapvetésekhez juthatnak, amelyekhez eddig nem, vagy csak nehezen

 – mondta az OSZK vezetője, aki szerint az ezeréves örökség átadása mindannyiunk feladata, és ebben a könyvtárak kiemelt szerepet játszanak.

Az ajándék könyvcsomag első része a magyar béketárgyalások teljes dokumentációját tartalmazza, amit a magyar külügyminisztérium a párizsi döntéshozók informálása érdekében 1920–21-ben a kor legjobb politikusainak, földrajztudósainak, statisztikusainak bevonásával, a háborús papírhiánnyal és a román megszállással dacolva állított össze. A háromkötetes corpus e már-már emberfeletti erőfeszítések eredményét összesíti, mindegyikhez DVD-melléklet is társul. 

A sorozat második korszakos dokumentuma a Kárpát-medencéről valaha készült legrészletesebb, felújított térkép, amely 50 fős települések „mélységéig” mutatja be az 1910-es népszámláláskor létező magyarországi etnikai viszonyokat. A térkép gyakorlatilag a történelmi Magyarország utolsó pillanatát rögzíti. 

A csomag harmadik része egy tízkötetes kiadás, a földrajztudománytól a szépirodalmig terjedően tízféle szempontból bemutatva az ezeréves Magyarországot.

A páratlan értékű könyvsorozat a közeljövőtől az ország negyven könyvtárában lesz elérhető, érzékletesen és megrázó erővel szembesítve az olvasót azzal a kihívással, amellyel Magyarország szembesült a legnagyobb történelmi támadás epicentrumában, a trianoni békediktátum nyomán.

Borítókép: Az adományozás (Fotó: OSZK)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.