Az öt legjobb Bruce Willis-film – Az utolsó cserkész + videó

Régivágású, pörgős akciófilm, még valódi hús-vér akcióhősökkel.

2023. 02. 24. 20:00
Forrás: Mafab.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bruce Willis filmjeit bemutató mini toplistánkon elérkeztünk a bronzérmes filmhez. Egy pillanatra álljunk meg az e heti mozinknál azért, mert a sorozatunkban eddig bemutatott filmek közül ez az első film, amely igazán megmutatja Willis valódi karakterét. Azt a természetes, belülről táplálkozó, zsigeri szerepet, ami a személyiségéből fakadóan árad belőle. Ez a stílus, karakter, szerep áll neki a legjobban, és ebben a minőségében is tudta mindig a legjobban megmutatni igazán magát. A film annak ellenére, hogy nem nevezhető a filmművészet csúcsának mégis az egyik nagy kedvencem. Kategóriájában pedig még ma is az egyik legjobb. Bizonyára kitalálták, hogy ezen sorozatunkban Az utolsó cserkész (The Last Boy Scout) című film kerül terítékre.

3. Az utolsó cserkész (1991)

Bronzérmes mozink elkészítésében nagyon nagy nevek vettek részt, aki már letették a névjegyüket az akciófilmek világában. Rendezője Ridley Scott öccse, az a Tony Scott volt, aki számos jelentős akciófilmet jegyez, úgymint a Top Gun (1986), a Beverly Hills-i zsaru 2. (Beverly Hills Cop II, 1987), a Mint a villám (Days of Thunder, 1990), A rajongó (The Fan, 1996), A közellenség (Enemy of the State, 1998), A tűzben edzett férfi (Man on Fire, 2004), Hajsza a föld alatt (The Taking of Pelham 123, 2009) vagy éppen a Száguldó bomba (Unstoppable) 2010-ből. Producere pedig az a Joe Silver volt, akinek a nevéhez köthető a nagy sikerű Halálos fegyver-sorozat (Lethal Weapon), illetve a Die Hard-sorozat első két része. 

Az utolsó cserkész című film plakátja. Forrás: Mafab.hu

Az utolsó cserkész egy vérbeli, régi vágású akciófilm, ahol a nagyszerű akciójelenetek mellett, humoros és meglehetősen csípős párbeszédek is hallhatók. Bizony híres, hírhedt a film a számos esetben vulgáris nyelvezetéről. Ez volt az az ok, ami kezdetben visszatartotta a nézőket a mozipénztáraktól, de végül ez hozta meg a filmnek a világhírt is. Hiszen ma már számos káromkodással fűszerezett mondat a filmből mémmé, közkedvelt idézetté vált a mozirajongók körében. A történet végtelenül egyszerű. Egy volt titkosügynökből lett magándetektív, Joe Hallenbeck (Bruce Willis) és egy visszavonult profi futballjátékos, Jim Dix (Damon Wayans) együtt harcolnak a rosszfiúk ellen, és próbálják megakadályozni egy korrupt amerikai szenátor meggyilkolását. A két keményöklű vagány srácról kiderül, hogy egyikük sem nyugodt és kiegyensúlyozott, sőt sokkal inkább sérült személyiség mindkettőjük, de az igazságérzetük ennek ellenére a helyén van. Joe korábban a titkosszolgálat megbecsült ügynökeként még Jimmy Carter elnök életét is megmentette, most azonban egy magánéleti csőd után, többnapos borostával az arcán, szájában flegmán lelógó cigarettával káromkodva küzd a jók győzelméért, együtt azzal a nem kevésbé nagyszájú Jimmy-vel, aki sportsérülése miatt időközben fájdalomcsillapító-függő lett. Tehát remek, szerethető karakterek, akik ma már nem kerülhetnének filmvászonra, hiszen az ilyen hús-vér fazonokat száműzték Hollywoodból, helyettük ellepték a műanyag hősök a mesterségesen kialakított ultra pc, szép új világot és így a filmvásznakat is. Természetesen nem voltak követendő példák a piáló, egyik cigit a másik után szívó káromkodó figurák sem, de az a fajta őserő és zsigerből jövő igazságérzet, a korrektség és a betyárbecsület mégis halhatatlanná tette őket, legalábbis számunkra, akik ekkor voltak fiatalok. Coryt, a sztriptíztáncost a későbbi Oscar-díjas Halle Berry alakítja, remekül, sallangmentesen hozva szerepet. 

A filmhez két szinkron is készült, az elsőben Bruce Willis Sörös Sándor hangján szólal meg, a másodikban viszont Dörner György kölcsönzi a hangját neki. Hasonló módon az első változatban Dixet Sinkovits-Vitay András szólaltatja meg, a másodikban pedig Kálid Artúr. Sokaknak az eredeti első szinkron tetszik jobban, nekem inkább a második változat áll közelebb a szívemhez, de valószínű csupán azért, mert elfogult vagyok a remek Dörner György hangjával kapcsolatban. Néhány érdekesség a filmmel kapcsolatban. Az első jelölt Joe szerepére Jack Nicholson volt, míg Jimmy szerepét Mel Gibsonnak szánták, Bruce Willis és Damon Wayans már dolgoztak együtt egy évvel korábban, a Nicsak, ki beszél még (Look Who’s Talking Too) című filmben mindketten szinkronszínészként szerepeltek, Willis a kis Mikey-t, míg Wayans a kis Eddie-t szólaltatta meg. Tarantino többször nyilatkozta, hogy nagy rajongója a filmnek. A mozi végül több mint 59 millió dollárt hozott a készítőknek.

Az utolsó cserkész nagyszerű akciófilm. Az idősebb korosztálynak, akik a film bemutatásának idején voltak fiatalok, több is ennél. Ezt a Bruce Willist szerettük meg, ezt a srácot próbáltuk meg utánozni, de soha nem tudtunk ilyen lazák és lezserek lenni, mint ő. De mindig boldogan nézzük vissza ezeket a filmjeit, mert nemcsak egy ma már letűnt, elveszett kor forgácsait találjuk meg benne, hanem azt a fajta becsületet és tisztességet, amely ha sokszor vulgárisan, de mindig őszintén jelent meg ezekben a mozikban.

Idővonal: Az utolsó cserkész című filmet 1991-ben mutatták be, abban az évben, amikor az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot, Silov altábornagy személyében, George Bush amerikai elnök bejelentette az USA atomfegyvereinek jelentős csökkentését és felszólította a Szovjetuniót hasonló lépésre. (Az USA megsemmisítette összes földi indítású harcászati atomfegyvereit, továbbá leszerelte a nukleáris robotrepülőgépeket a tengeralattjárókról és más hadihajókról.), Mihail Gorbacsov szovjet elnök is bejelentette, hogy felszámolják a szovjet rövid hatótávolságú nukleáris fegyverzetet, és eltávolítják a harcászati nukleáris eszközöket a hajókról, a tengeralattjárókról és a földi támaszpontú haditengerészeti repülőgépekről, legördült az utolsó (3 096 099.) Trabant a zwickaui üzem szalagjáról és Magyarországra látogatott II. János Pál pápa. Programjában szerepelt szabadtéri szentmise Esztergomban, Máriapócson, Pécsett, Szombathelyen és Budapesten, ökumenikus istentisztelet Debrecenben, találkozás a magyar fiatalokkal a Népstadionban, a szeminaristákkal a Mátyás-templomban, a betegekkel a budapesti Bazilikában, továbbá a tudomány és a művészet képviselőivel és a zsidó hitközségek delegációjával. (Wikipédia)

A következő héten Bruce Willis filmjeit bemutató toplistánk második helyezett filmjével érkezünk, egy igazi klasszikus következik.

Borítókép: Joe Hallenbeck (Bruce Willis) és Jim Dix (Damon Wayans) együtt harcolnak a rosszfiúk ellen (Forrás: Mafab.hu/Warner Bros.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.