Az öt legjobb Bruce Willis-film – Hatodik érzék + videó

M. Night Shyamalan zseniális filmje tarolt a mozikban.

2023. 02. 17. 20:00
null
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten egy kicsit elkalandoztunk a képregények világába, hiszen a Bruce Willis filmjeit bemutató sorozatunkban az ötödik helyet a Frank Miller képregényéből készült Sin City szerezte meg. Ezen a héten már a negyedik helyet elért filmmel jelentkezünk. Ezúttal is nagy klasszikus következik, főként a horror, pszichothriller rajongói körében népszerű az e heti mozink, ami nem más, mint a Hatodik érzék (The Sixth Sense).

4. Hatodik érzék (1999)

A nem mindennapi mozit 1999 augusztusában mutatták be Amerikában, Magyarországon csak 2000 januárjában került a mozikba. Rendezője az indiai származású amerikai filmrendező, M. Night Shyamalan volt, akinek a nevéhez számos nagyszerű, remekül elkészített pszichothriller fűződik, például A sebezhetetlen (Unbreakable, 2000), A jelek (Signs, 2002), A falu (The Village, 2004), A lány a vízben (Lady in the Water, 2006), Az esemény (The Happening, 2008), a Széttörve (Split, 2016), Az üveg (Glass, 2019), az Idő (Old, 2021) vagy éppen az Apple TV részére készített remek sorozat, a Servant (2019).  A történet egy vérbeli rémtörténet lenne, ha nem volna tele nagyszerű, fifikás, eszes rendezői húzásokkal és ha nem lenne ennyire remek maga a forgatókönyv, amit szintén a rendező, M. Night Shyamalan készített. 

A Hatodik érzék egyik legismertebb plakátja – Fotó: InterCom

Van egy srác, Cole, aki egy médium, látja a halottakat. Rémálmok gyötrik, de tulajdonképpen ezek nem álmok, hanem valóságos jelenések. Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus kezd el foglalkozni vele, aki egy szörnyű traumát hordoz magában, hiszen egy korábbi páciense hasba lőtte. Szóval nem könnyű eset. Bruce Willis nagyszerűen hozza azokat a figurákat, akiknek van egy kis lelki sérülésük, ezt számos filmjében bizonyította. Így ebben a karakterben is lubickol, remekül személyesíti meg a gyermekpszichológust, aki egyre közelebb kerül a sráchoz. Próbál is neki segíteni. Azonban a film tartogat egy hatalmas fordulatot, egy vérbeli, fifikás csavart, ami mindent más megvilágításba helyez. Bár bizonyára sokan látták a filmet olvasóink közül, azok kedvéért, akik esetleg mégsem, nem írom le a történet csattanóját. 

A filmben a kissrácot, Cole Seart, a halottlátó médiumot Haley Joel Osment alakította, aki ezt a filmet megelőzően a 1990-es években gyermekszínészként már számos filmben és televíziós műsorban szerepelt, például az 1994-es Forrest Gump című filmdrámában, ahol a Forrest Gump (Tom Hanks) fiát alakította. De miután a Hatodik érzékben nyújtott zseniális alakításáért több jelentős szakmai elismerést kapott, megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díját és Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, több nagy költségvetésű hollywoodi filmben is szerepet kapott, úgymint A jövő kezdete (Pay It Forward, 2000) Kevin Spacey és Helen Hunt társaságában, illetve a Steven Spielberg által rendezett A. I. – Mesterséges értelem (A.I. Artificial Intelligence, 2001) című filmekben. A Hatodik érzéket egyszerűen imádta a közönség, hatalmas kasszasiker volt. Azonnal az első helyen nyitott az amerikai bevételi listákon és öt (!) hétig ott is maradt, nem sikerült letaszítani a trónról. De a szakma is elismerte M. Night Shyamalan nagyszerű pszichohorrorját. Hat Oscar-jelölést is kapott, ami annak ellenére, hogy végül egyiket sem sikerült behúznia, nagyszerű teljesítménynek mondható ebben a filmkategóriában, amit rendszerint leértékel a szakmai grémium. A Hatodik érzék az egyik a négy olyan horrorfilm közül, amit Oscarra jelöltek legjobb film kategóriában, a másik három alkotás Az ördögűző (The Exorcist, 1973), A cápa (Jaws 1975), és A bárányok hallgatnak (The Silence of the Lambs, 1991)

M. Night Shyamalan filmje szerepel a Steven Jay által szerkesztett, 101 horrorfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika-gyűjteményben. A film jogait a Disney birtokolta, ám a stúdió nem bízott a mozi sikerében, ezért a gyártási jogokat átadta a Spyglass Entertainmentnek, s csak a forgalmazási jogok egy részét tartotta meg. Végül a film büdzséjének a 15-szörösét hozta vissza a gyártóknak és a forgalmazóknak. Azt, hogy mennyire nem várt volt ez a páratlan siker, nagyszerűen megmutatja az a tény, hogy az Entertainment Weekly nevű folyóirat az 1999-ben várható közel 140 nyári mozipremier között meg sem említette a Hatodik érzéket.

Érdekesség a mozival kapcsolatban, hogy Haley Joel Osment állítólag azért kapta meg a kissrác szerepét, mert M. Night Shyamalant lenyűgözte, hogy nyakkendőt vett fel a meghallgatásra. Egyébként maga a rendező is szerepel a filmben, Dr. Hill szerepét alakítja. A Hatodik érzék iskolát teremtett abban az értelemben, hogy számos filmnek és sorozatnak vált múzsájává, például a nagy sikerű Medium, Patricia Arquette  és Szellemekkel suttogó (Ghost Whisperer) Jennifer Love Hewitt főszereplésével készült sorozatoknak.

 James Newton Howard visszafogott, ugyanakkor feszültségekkel teli zenéje, illetve Tak Fujimoto profi operatőri munkája mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a Hatodik érzék remek filmmé váljon. Bruce Willis filmjeit bemutató mini toplistánkon a negyedik helyet szerezte meg M. Night Shyamalan filmje, de mindenképpen ajánlom a mozi megnézését, illetve újranézését azoknak is, akik már régen látták, mert annak ellenére, hogy ismertem a film végkifejletét, mindig tudott új élményt nyújtani.

Idővonal: A hatodik érzék című filmet 1999-ben mutatták be, abban az évben, melynek márciusában hazánk csatlakozott Csehország és Lengyelország társaságában a NATO-hoz. Budapesten, a Hajógyári-szigeten rendezett Sziget Fesztiválon menet közben leszakadt egy körhinta több gondolája, melynek következtében egy 25 éves fiatalember két nappal később meghalt. Magyarországon is jól látható volt a teljes napfogyatkozás, a ritkán látható jelenség alkalmából Pécsett a planetárium udvarán egy időkapszulát ástak el, hogy 2081. szeptember 3-án nyissák ki újra. Hazánkban átszámozták a főutakat. A 100-as útból és a 10-es út Almásfüzitő–országhatár szakaszából 1-es, a 30-as út Budapest és Gyöngyös között 3-as, az 50-es út Budapest–Kecskemét-Dél között 5-ös, a 70-es út Budapest és Siófok között 7-es főút lett. David Trimble vezetésével megalakult a belfasti kormány, így 27 év után megszűnik London közvetlen irányítása Észak-Írország fölött. Csecsen fegyveresek támadást hajtottak végre dagesztáni célpontok ellen, kiprovokálva ezzel a második csecsen háborút. Veszprémben felavatták az amerikai segítséggel kialakított Légtér-szuverenitási Hadműveleti Központot (ASOC). Az év utolsó napján Borisz Jelcin orosz elnök lemondott hivataláról, utódjául pedig Vlagyimir Putyint jelölte ki. (Wikipédia)

A jövő héten már a bronzérmes alkotással érkezünk, ahol Bruce Willis megmutatta nekünk, hogy milyen vagány, bátor és vicces, egy vérbeli utolsó cserkész.

Borítókép: Malcolm Crowe (Bruce Willis) gyermekpszichológus és kis védence, Cole Seart, a halottlátó médium (Haley Joel Osment) (Fotó: InterCom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.