Az öt legjobb Tom Hanks-film – Forrest Gump

Forrest kalandos sikertörténete rabul ejtette a nézőket.

2022. 11. 11. 20:00
Forrás: UIP-Duna Film
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérkeztünk a Tom Hanks filmjeit bemutató minitoplistánk első helyezettjéhez. Mint mindig, ilyenkor, amikor egy-egy színész filmjeit bemutató sorozat végére érünk, meg kell emlékeznünk olyan alkotásokról is, amelyek sajnos kimaradtak az ötös listánkból. 

Minden bizonnyal helyet érdemelt volna az 1995-ös Apollo 13, a Számkivetett (2000, Cast Away), 2002-es Spielberg film, a Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) vagy a szintén ebben az évben bemutatott a Kárhozat útja (Road to Perdition), a Terminál (2004, The Terminal), de az új Elvis (2022) film szintén méltán kerülhetett volna fel a toplistánkra. A győztes azonban nem lehetett más, mint az a mozi, amely hat Oscar-szobrot is bezsebelt és szinte összeforrt Tom Hanks személyével, valódi klasszikus: a Forrest Gump.

1. Forrest Gump (1994)

A Forrest Gump című filmet Robert Zemeckis rendezte, a forgatókönyvet Winston Groom 1986-os regénye alapján Eric Roth készítette. Groom eredeti művének az alcíme „egy együgyű fickó feljegyzései” volt, és készült a regénynek egy folytatása is, Forrest és Tsa. címmel, melyben további érdekes kalandokba bonyolódik a főhős. Érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy sokáig úgy tűnt, hogy a volt Monty Python-tag, Terry Gilliam rendezi a mozit, végül azonban Zemeckis mellett döntöttek. A megfilmesítés sem ment zökkenőmentesen, mert eredetileg a jogok a Warnernél voltak, ahol azonban kijöttek Tom Cruise és Dustin Hoffman főszereplésével az Esőember (Rain Man, 1988) című szuperprodukcióval, így nem akartak rövid időn belül egy hasonló tematikájú filmmel kilépni a piacra, így a Paramounthoz kerültek a jogok, akik végül 1994-ben be is mutatták az azóta méltán klasszikussá vált alkotást. 

Fotó: UIP-Duna Film

A film egy sikertörténet,  de nem a megszokott módon. Ugyanis ezúttal egy szellemi fogyatékkal élő ember meseszerű, páratlan felemelkedésének lehetünk szemtanúi. Végigkövethetjük az életét a gyermekkorától kezdve, a saját narrációjában, az amerikai történelem fontos állomásait érintve. Zemeckis zseniálisan játszik az érzelmeinkkel, hiszen hol humoros, hol pedig végtelenül szomorú jelenetekkel hat a nézőkre. Tom Hanks parádésan alakítja Forrest Gumpot, ez a szerep olyan, mint ha rá lett volna írva, hiszen ez a keserédes, melankolikus, de ugyanakkor a film számos pontján nagyon humoros figura az ő világa. A történet során Gumpból sok mindenki lesz, egyetemi amerikai futball sztár, háborús hős, válogatott pingpongozó, ultramaratoni futó és végül rákászhajó-kapitányból egy véletlen szerencsének köszönhetően milliomos vállalkozó. De tulajdonképpen ő ezekbe a szerepekbe, pozíciókba mindig valahogy belesodródik, miközben végig gyerekkori pajtásának, Jennynek (Robin Wright) a szerelmét szeretné elnyerni. 

Jenny élete párhuzamosan zajlik Forrestével, de amíg Forrest szerény szellemi képességei ellenére minden élethelyzetből győztesen jön ki, köszönhetően az édesanyjától (Sally Field) kapott szeretetteljes, becsületes, vallásos neveltetésnek, addig Jenny élete során folyton rossz társaságba keveredik, rossz döntéseket hoz. Végül azonban halálos betegen hazatér Forresthez, és gyermekük is születik. Tulajdonképpen szépen zárul a történet, annak ellenére, hogy Jenny meghal, hiszen Forrest, ha rövid időre is, de megkapja, amit szeretett volna, Jenny szerelmét, és a szerelmüknek gyümölcse is lesz, a kisfiuk. 

Valóban meseszerű a történet, de a történelmi idővonalon elhelyezett, és a CGI technikának köszönhetően, zseniálisan az archív felvételekre is becsempészett főhős élete mégis közel került a nézőkhöz, azonosulni tudtak vele. A kasszáknál és a szakmánál is egyöntetű siker volt a film. Hat Oscar-díjat zsebelt be Zemeckis mozija, köztük a legjobb rendezést, legjobb férfi főszereplőt és a legjobb film elismerését is. Mint minden nagy alkotás, a Forrest Gump is megosztja a közvéleményt. Egyfelől hatalmas a rajongótábora, másfelől azonban jelentős kritikákat kap a mai napig is. 

Az amerikai liberálisok egyenesen egy konzervatív (republikánus) kampányfilmnek tartják, hiszen a fehér, vallásos, vidéki kisember felemelkedését mutatja be, és a hagyományos értékek iránti tiszteletet. Ugyanakkor a liberális, szabados, kizárólag a pillanat örömével foglalkozó, drogokkal és alkohollal élő Jennyt negatív, sikertelen példaként ábrázolja.

Azonban a film nagyon fontos társadalmi kérdéseket is felvet, például a megbocsátás kérdését, lásd Gump barátját és társát, Dan hadnagyot (Gary Sinise), aki Vietnamban elvesztette a lábait, mégis egy vietnami nőt vesz el feleségül. De felhívja a figyelmet a háborús veteránok magára hagyottságára és a hippikultúra sötét oldalára (drog, agresszió, alkohol, depresszió) is. A Forrest Gump az évek során popkultúra részévé vált, számos idézet a filmből közszájon forog, úgy mint a Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod, mit veszel ki belőle, A mamám mindig azt mondta, hogy az a hülye, aki mondja vagy éppen A halál is csak az élet része. 

Néhány érdekes a filmmel kapcsolatban: Forrest Gump alabamai háza Mel Gibsonnak és családjának is otthont adott A Hazafi (The Patriot, 2000) című filmben; az iskolabuszos jelenetben, amikor Forrest találkozik Jennyvel, a szerelmével, Hanks lánya is látható, pontosan Jenny előtt ül; illetve a filmből kivágták azt a jelenetet, amikor Gump egy fiatal katonatiszttel pingpongozik, aki nem más volt, mint a későbbi amerikai elnök, George H. W. Bush.

A Forrest Gump nagyon szép film, igazi klasszikus, ráadásul talán Tom Hanks legjobb alakítása. Egy örökérvényű film, amely minden korosztály számára tartogat meglepetéseket, még többszöri megnézés után is. Első helye sorozatunkban mindenképpen indokolt.

Idővonal: A Forrest Gump című filmet 1994-ben mutatták be. Abban az évben, amikor a San Marinó-i Forma–1-es futamon halálos balesetet szenvedett a 34 éves, háromszoros világbajnok brazil autóversenyző, Ayrton Senna, és Brazília válogatottja megnyerte az Egyesült Államokban rendezett labdarúgó világbajnokságot. Marseille-ben kommandós akcióval ért véget az Air France utasszállító gépének 55 órás túszdrámája. A gépet december 24-én Algírban négy iszlám fegyveres kerítette hatalmába. Július 21-én hajnalban bomba robban a budapesti Mátyás-templom Halászbástya felőli oldalánál, senki sem sérül meg, de nagy anyagi károkat okoz a merénylet. Az év folyamán Szegeden, a Rókus-templomnál, valamint a Parlament XIX. kapujánál is pokolgépet robbantottak. Fodor Gábor országgyűlési képviselő kilépett a Fideszből, és az SZDSZ-hez csatlakozott. A magyarországi választásokat pedig Horn Gyula vezetésével a Magyar Szocialista Párt nyerte meg. (Wikipédia)

A jövő héten egy újabb remek színész filmjein keresztül folytatjuk tovább az utazásunkat a filmek világában.

Borítókép: Forrest Gump (Tom Hanks) egy padon ülve mesélte el kalandos életét (Forrás: UIP-Duna Film)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.