időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Kisfaludy Károlyra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Magyar Nemzet
2023.02.03. 22:00
Kisfaludy Károlyra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

Kisfaludy Károly (1788–1830) költő, író, irodalomszervező, akadémikus a magyar irodalmi romantika egyik kezdeményezője és kiemelkedő képviselője volt. Katonai iskolát végzett, és katonáskodás közben barátkozott meg az irodalommal. Bátyja – Kisfaludy Sándor – hatására megpróbálkozott a versírással, majd 1809-ben megírta első drámáját. Otthagyta a katonaságot és képzőművészetet tanult Bécsben. Sorra írta színházi darabjait, amelyek kirobbanó sikereket hoztak számára. Hazánkban ő volt az első, aki az irodalomból élt. Kisfaludy Károlyra emlékeztek születése 235. évfordulója alkalmából a költő megújult, 2001 óta védett síremlékénél a Fiumei úti sírkertben ma délben.

Kisfaludy Károlyt már az MTA 1830-as alapításakor a 23 első rendes tag közé választották. A rövid szépprózai elbeszélés meghonosítója volt. Sőt, az 1822-ben általa megindított Aurora című szépirodalmi zsebkönyv körül kialakult Auróra-kör tette Pestet irodalmi központtá. Művei közül kiemelkedtek szatirikus novellái és vígjátékai, melyekben bírálta a változó világot nem értő nemességet. Születésének 235. évfordulója alkalmából emlékeztek rá ma délben a Fiumei úti sírkertben. 

Kisfaludy Károly a magyar irodalmi élet jeles képviselője volt – rá emlékeztek ma délben a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Fiumei úti sírkert)

Kisfaludy Károly barátai 1836-ban megalapították a mesterről elnevezett Kisfaludy Társaságot, hogy emléket állítsanak a költőnek és kiadják összes munkáit. A pesti egyetemisták a nagy költő hamvait saját költségükön hozták át a felszámolt Váci úti temetőből a mai Fiumei úti sírkertbe 1902-ben – emlékeztetett a főigazgató.

Kisfaludy László, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára a pénteki megemlékezésen elmondta: a költőt rövid, mindössze 42 évig tartó élete során sokat foglalkoztatta a magyarság megmaradásának kérdése. Nem véletlen, hogy színpadi alkotásainak, verseinek témái legtöbbször a magyar történelem tragikus vagy éppen felemelő eseményei.

A magyarságnak ezerszáz éve kell megküzdenie létéért, és nemcsak a kívülről érkező támadásokkal szemben, hanem gyakran belső ellenségeivel is. Kisfaludy Károly tudta és látta saját korában azokat a veszélyeket, amelyek kívülről és belülről is leselkednek nemzeti fennmaradásunkra, hogyha elkényelmesedünk, ha a jólét és a béke elfeledteti velünk, hogy kik vagyunk és honnan jöttünk

– tette hozzá a helyettes államtitkár.
Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) főigazgatója kiemelte: Kisfaludy Károlynak köszönhetően vált a magyar irodalmi élet központjává a reformkori Pest, és az ő munkásságával vette kezdetét a romantika térhódítása. Elbeszélő prózájával előkészítette a magyar romantikus regényt, ő írta az első magyar novellát is. Körülötte és az általa életre hívott Aurora című évkönyvben érlelődött a magyar romantika – emelte ki. 
 

A Fiumei úti sírkertben nyugvók közül Vörösmarty Mihály, Czuczor Gergely, Bajza József és az irodalomtörténész Toldy Ferenc is az ő ösztönző asztaltársaságához tartozott, és mind útmutatójukként tekintettek Kisfaludy Károlyra  – fogalmazott Móczár Gábor.

   

Borítókép: Kisfaludy Károly (Art Collection of the Hungarian Academy of Sciences)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.