Lírai, halk dal született a háború ellen

Országos tévépremierként láthatjuk Szarka Tamás Állnak az órák című háborúellenes dalának videóklipjét szombaton a Duna Televízióban. A Kossuth-díjas énekes Wolf Katival közös duettjéhez a közmédia készített klipet. Szarka Tamás a háború okozta borzalmas állapotokra hívja fel a figyelmet, amely szétszakítja a családokat, elragadja a férfiakat, és a nőknek az „otthoni fronton” kell megvívniuk a harcukat. A közmédia Montágh Testülete tavaly a békét szavazta meg az év szavának, ez a dal is ezt hirdeti.

2023. 02. 10. 9:30
20211112 Budapest Szarka Tamás énekes, zeneszerző, a Ghymes alapítója. fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állnak az órák valódi békedal, ahogy Wolf Kati is megfogalmazta egy nyilatkozatában. Nem valakivel szemben, hanem a béke mellett, az ember oldalán szólal fel Szarka Tamás dala. A halk, lírai szerzemény üzenete drámaian erős, kontrasztot képeznek benne a boldog békeidők emlékei a robbanásoktól hangos jelen szörnyűségeivel.

Wolf Kati és Szarka Tamás közös vidóklippel jelentkezik                          Forrás: Szarka Tamás Produkció

A közmédia 2022-ben az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület szavazata alapján a béke kifejezést választotta az év szavának. A testület indoklása szerint Babits Mihály szavai:

Ó béke! béke! / legyen béke már / Legyen vége már!

– több mint száz év távlatából különösen aktuálissá váltak. Szarka Tamás dalának ugyanilyen aktualitása van, sorai imádságként fogalmazódnak meg: 

Ne lőjetek ma már!

A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, költő, a Ghymes együttes alapító tagja és egyik frontembere megfogalmazta, hogy amikor a szomszédunkban kitört a háború, Ukrajnára figyelt az egész világ, menekültek tömege lépte át Magyarország határát is nap mint nap, köztük rengeteg kárpátaljai magyar. „A kétségbeesés, a reményvesztettség, a kilátástalanság tapintható volt a levegőben – az idő megállt, és bizony azóta sem lódult tovább, csak éppen mi vettük le a szemünket az óra számlapjáról. A háború még mindig tart, de messze a csatazajtól könnyebb megfeledkezni róla” – írta Szarka Tamás.
Erre a gondolatra hívja fel a figyelmet dalában is, amikor felemeli hangját az orosz–ukrán háború ellen. Nem követelőzve, csupán halk és finom dallamokba burkolva kéri, hogy „Ne lőjetek ma már!”. A dal ráirányítja a figyelmünket arra, hogy a borzalmak még nem értek véget. Továbbra is szól a „bombariadó, az ördög dala”, ahogy énekli.

Szarka Tamás szerzeménye a videóklipen keresztül is üzeni a háborúskodóknak: az emberek békére vágynak.

A dalt Szarka Tamás Facebook-oldalán is meghallgathatják:

Borítókép: Szarka Tamás énekes, zeneszerző, költő (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.