Óbecsén folytatódott az Útravaló program

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza partnereként 2022-ben hirdette meg óvodapedagógus-képzését Útravaló címmel. A második kurzust – népzene és népdal tematikával – január utolsó hétvégéjén szervezték Óbecsén. A találkozó tapasztalatait Tálas Ágnes óvodapedagógus és Benedek Árpád zenepedagógus foglalta össze.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hagyományok Háza 2021-ben kezdte el óvodapedagógus-képzését, amit a vajdasági pedagógusvezetők – a helyi viszonyokat és az igényeket figyelembe véve – akkreditáltak. Ennek nyomán három alkalmat hirdettek meg, a Zentán novemberben tartott gyermekjátékok és néptáncos mozgás kurzust ezúttal a népzene- és népdaltanfolyam követte Óbecsén, s a sorozat márciusban folytatódik.

Az Útravaló program résztvevői Óbecsén. Fotó: Varró Tódor

Tálas Ágnes a Útravaló tanfolyam kapcsán elmondta, hogy az óvodapedagógusok szabadon választhattak a tanfolyamok között, amelyek valójában egymásra épültek. 

Örömmel töltött el, hogy az óvónők fele a második, a zenei anyanyelvre fókuszáló találkozóra is jelentkezett

– fogalmazott, majd így folytatta: a január végi hétvégén meggyőződhettünk a délvidéki pedagógusok igényességéről, nyitottságáról, s az is segítette a közös munkát, hogy az összejövetel vidám hangulatban telt el. Annak ellenére volt kiváló a légkör, hogy a tematika igen feszített volt, pénteken két órától estig, s másnap egész nap tartottak a foglalkozások a kitartó, páratlan figyelem mellett. A kérdések ugyancsak motiválták az előadókat, hiszen ezáltal párbeszéd, eszmecsere alakulhatott ki a jelenlevőkkel.

Munkánk eredményének tekintem, hogy működnek azok a módszerek, amiket közvetíteni szeretnénk e találkozókon. Azt a szellemiséget, amit megosztunk, hogy a játékosság ne legyen didaktikus, a jelenlévők elfogadják, magyarán, egy húron pendülünk. Igen, a pedagógus igazi minta, s ebben a vajdasági kollégák példát mutatnak.

– foglalta össze.
Benedek Árpád zenepedagógus is megosztotta tapasztalatait. Mint mondta, a vajdasági pedagógusoknak is nagyon fontos a hagyományok éltetése, a népi gyerekjátékok módszeres oktatása. – Előadásaim a zenei anyanyelv elsajátítását – a népi gyerekjátékok dallamain keresztül – állították a középpontba – mutatott rá.

Ahogyan fejlődnek a gyerekek, a hangterjedelmük is bővül a kéthangostól akár a nyolchangos dallamkészletig. E fejlődés figyelemmel kísérése, módszeres oktatása a pedagógusok feladata. 

Ezúttal mintegy harminc hallgatóval foglalkoztak, nagyon érdeklődő társaság jött össze e hétvégén.

Mivel a játék párbeszéden alapul, s sokat segít a gyermek szocializálódásában, ezt nem lehet csak játéknak felfogni, hiszen sokkal komplexebb.

– hangsúlyozta, hozzátéve: ezt nagy elődeink is felismerték, például a híres magyar író-költő, Kosztolányi Dezső a Bácskai Hírlapban 1905-ben fejtette ki, hogy ha megnézünk egy játszó gyereket, akkor észre kell vennünk, hogy nem is játszik, hanem igazából élni tanul. E gondolat jegyében a játék egy olyan sajátos tevékenység, amiben a pedagógusok – ha nem is élni tanulnak – viszont egy adott élethelyzetben, partnerként kapnak szerepet.

Borítókép: Az Útravaló óvodapedagógus-képzés hallgatói Óbecsén (Fotó: Varró Tódor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.