A Pastorale-sorozat júniusban Petőfi és Kacsóh Pongrác előtt tiszteleg

A Pastorale-sorozat júniusi, zenés színházi előadásán a 200 éve született Petőfi Sándor és a 150 éve született és 100 évvel ezelőtt elhunyt zeneszerző, Kacsóh Pongrác előtt tiszteleg a Szent István Filharmonikusok, a János vitéz című daljátékkal.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 16:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg holnap (június 11-én). Az előadást június 13-án a Szarvasi Vízi Színházban is bemutatják.

A Pastorale-sorozat előadásában Iluska szerepében: Lőkösházi Mária Fotó: Gaál Attila

Petőfi János vitéz című elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly írt színdarabot. A cselekmény némileg eltér Petőfiétől, például a kalandok kimaradnak belőle. Miután Kacsóh Pongrác már komponált daljátékot Csipkerózsika címmel, őt kérték fel a zene megírására Bakonyi darabjához, és ennek gyorsan eleget is tett. Kacsóh a zene világában szokatlan életutat járt be, hiszen pályáját matematika–fizika szakos tanárként kezdte és csak később mélyült el érdeklődése a zene iránt. 1904-től daljátékokat és színpadi kísérőzenéket írt, de jelentős volt zenei szakírói tevékenysége is.

Az 1904 őszén, a Király Színházban megtartott premierre a daljáték két fontos női szerepére (Iluska és a francia királylány) a kor ünnepelt színésznőjét, Fedák Sárit akarták felkérni, csakhogy neki jobban tetszett Kukorica Jancsi, illetve János vitéz szerepe. Így esett, hogy az első címszereplő egy primadonna, Fedák Sári lett, aki ezzel az alakítással élete egyik legnagyobb sikerét érte el. Iluskát Medgyaszay Vilma, a francia királykisasszonyt Szamosi Elza játszotta. A bemutató elsöprő sikert hozott. A darab Magyarországon és az elszakított magyar területeken azóta is repertoáron van, nagyszámú rendezés született belőle, a közönség lelkesedése töretlen. A Pastorale-sorozatban a háromfelvonásos daljátékot két részben mutatjuk be, a jeleneteket mesélő köti össze.


 

Szöveg: Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján Bakonyi Károly
Versek: Heltai Jenő
Zene: Kacsóh Pongrác

Kukorica Jancsi, később János vitéz: Erdős Róbert
Iluska: Lőkösházi Mária
A gonosz mostoha: Csonka Zsuzsanna
A francia király: Szolnoki Tibor
A francia királylány: Gál Gabriella
Bagó: Fülep Máté
Strázsamester: Csák Ádám
Mesélő: Solymosi Tari Emőke
A Szent István Szakgimnázium Ének Tanszakának Kórusa, a Honvéd Férfikar művészei, Szent István Filharmonikusok

Vezényel: Horváth Gábor
Rendező: Gémes Katalin

 

Borítókép: Gál Gabriella (Fotó: Szokol Sarolta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.