Kulturális kalandozás Paloznakon

A Homola Pincészet különleges gasztrokulturális programokkal várja a Paloznakra és a térségbe látogatókat. A közeljövőben új, többfunkciós térrel bővül a Balaton északi partjának kulturális palettája: az épülő élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális élményeket kínálni látogatóinak, melyben a nemzetközi vendégelőadások és tárlatok mellett a kulturált borfogyasztás és egyedi gasztrofelfedezések élményét kínálják a Paloznakra látogatóknak. Az új rendezvénytér átadásáig a Borteraszon kínálnak alternatívát, amellyel céljuk, hogy a térségbe érkezők megismerkedjenek a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel és ehhez változatos kulturális programkínálatot társítsanak. E hétvégén két programot is tartanak a Borteraszon.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 19:30
Paloznak
Fotó: Homola Pincészet / Heim Alexandra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez itt a kert címmel ingyenes gasztrokulturális programra invitálja a nagyközönséget a Homola Pincészet holnap délután. Ezen a fenntarthatóságra fókuszáló napon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába és a borászati márkaépítésbe. Kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző eredetvédelmet és a jogi szabályozások fontosságát.

Paloznak
A Homola Pincészet szőlői között Paloznakon. Fotó: Homola Pincészet / Heim Alexandra

A Homola Pincészet Paloznakon

 Az egész napos, ingyenesen látogatható program során nyílt kerekasztal-beszélgetéseken, minipiacon, interaktív edukációs játékokon és pikniken vehetnek részt az érdeklődők. A kerekasztal-beszélgetéseken a borászati és gasztronómiai szcéna neves képviselői vesznek részt. A beszélgetéseket Havas Dóra, a Lilafüge gasztrobloggere vezeti. A régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is jelen lesznek; Kovács Tamás (St. Donát Borkúria), Jásdi Attila (Jásdi Pince), Bakó Ambrus (Petrányi Pincészet) és Homonna Attila (Homola Pincészet). A Homola Pincészet missziója, hogy a térséget egyre többen fedezzék fel, és a tudatos borfogyasztás jegyében ismerkedjenek meg a régió pincészeteivel és termelőivel. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg. 

Paloznaki Fűszerkert

Idén nyáron debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert”. A sorozatban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton egy egyedi gasztrokult est keretében találkoznak: a szombati nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A Képező galéria és közösségi tér alapítóinak célja az, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák az emberekhez a képzőművészetet. A budapesti közösségi térben már két éve szerveznek művészettörténeti előadásokat Művészetről könnyedén címmel, a Paloznaki Fűszerkert a sorozat nyári kiadása. Egry nemcsak élete párját találta meg Badacsonyban, de szinte kizárólagos festői témája lett a balatoni táj és az ott élő emberek. Környékbeli halászokat ábrázoló, expresszionista hatásokat sugárzó, különös atmoszférájú olajpasztell művei különleges érzékiséggel adják vissza a Balaton és a környező táj szépségét. 

A sorozat további előadásai; július 13. 19.00 – Szinyei Merse Pál Fonyódon; július 27. 19.00 – Fürdőzők; augusztus 18., 19.00 – Bor, mámor, szerelem. Festők és múzsáik. Az előadások két helyszínen, a Homola Borteraszon, illetve a Paloznaki Szent József Ház kertjében, festői környezetben valósulnak meg.

Borítókép: A Homola Borteraszon Fotó: Fotó: Homola Pincészet / Heim Alexandra

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.