Európa egyik legnagyobb fesztiválja idén számos újítással érkezik, amit érdemes lesz személyesen is megtapasztalni. Most nézzünk a kulisszák mögé, mennyi minden rejlik amögött, hogy hat napig felhőtlenül szórakozhassunk.

1993. augusztus 19-én lépett be az első Sziget látogató, az akkor még Diáksziget néven indult, a rendszerváltás után igencsak hiánypótló rendezvényre, ahol kétszáz koncert, nyolcvan film, negyven színházi előadás volt a programon az egy hét együttlét alatt, és amire összesen 43 ezer látogató volt kíváncsi. Azóta eltelt harminc év, a Szigetet már régóta Európa legjobb fesztiváljai közt tartják számon, de híre az öreg kontinens határain jóval túlmutat: a látogatók a világ több mint száz országából érkeznek ilyenkor Budapestre, akár még a 18 ezer kilométerre lévő Új-Zélandról is. Azért a legnagyobb piac még mindig Magyarország, ahonnan a Szigetre belépők száma az összes látogató csaknem felét teszi ki. A Szigeten pedig idén több mint ötven programhelyszín közül válogathatunk, ahol a nemzetközi felhozatalban 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és majd kétszáz magyar résztvevőt is láthatunk a változatos helyszíneken.
„A Sziget a kezdetek óta folyamatosan szépült, fejlődött, évről évre különböző területeken hozott újításokat. Azonban – a két év kihagyás után – tavaly már annak is örültünk, hogy sikerült túlélni a sokakat el is lehetetlenítő, több fronton támadó nehézségeket” – mondta korábban Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.
Idén azonban ismét fejlődési pályára állunk, a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, sőt, számos kényelmi újítás és „szépészeti beavatkozás” teszi még vonzóbbá az idei Szigetet.
Három hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő fesztivál, amelynek napi befogadóképessége kilencvenezer ember, a dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget az ország körülbelül tizedik legnagyobb városává válik erre a hat napra. Ehhez mérten úgy alakítják ki a szolgáltatásokat, hogy az kényelmesen ellássa az ittlévőket. Van például mintegy száz éttermi vendéglátó egység, változatos ételkínálattal, a hazai ízek mellett idén még bővebb nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő food courtok úgy lettek kialakítva, hogy bárki, 150 méteres körzetben találjon megfelelő kínálatot magának. Az ételt árusító egységekben található lesz úgynevezett budget food 2500 forintos áron és általában a vendéglátás árait úgy határozták meg, hogy ne legyen drágább, mint a fővárosban található hasonló kínálat.