A fiatal magyar zongoraművész itthon és külföldön is sikereket arat

A Virtuózok egykori győztese, a Junior Prima díjas fiatal zongorista, Balázs-Piri Soma zongoraművész elnyerte a Stipendium Peregrinum ösztöndíjat, és a világ egyik legrangosabb zeneművészeti egyetemén, a salzburgi Mozarteumban folytatja tanulmányait.

2023. 09. 10. 14:00
zongora
Fotó: Stipendium Peregrinum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mozarteumot 1841-ben alapította a nagy zeneszerző, Mozart özvegye. Az egyetem azóta is a világ élvonalában jár, s olyan diákokkal büszkélkedhet, mint Herbert von Karajan karmester, Carl Orff zeneszerző, Alice Sara Ott és Igor Levit zongoraművészek vagy Camilla Nylund operaénekes. Balázs-Piri Soma idén hetven ország fiataljai mellett egyedüli magyarként jutott be az intézmény képzésébe. Az eredményes felvételi után pedig sikerrel pályázott a Stipendium Peregrinum ösztöndíjra, melyre a legkiválóbb magyar diákok jelentkezhetnek, és többkörös kiválasztással nyerhetik el a támogatást. 

zongora
A fiatal zongoraművész koncertet ad. Forrás: Facebook

A zongoraművész sikerei

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon kivételes tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire nyertek felvételt, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat, tanulmányaikat követően, Magyarországon fogják hasznosítani. Az ösztöndíjat elnyerő fiataloknak a Nemzeti Tehetség Központ támogatása lehetővé teszi, hogy képességeiket optimális környezetben bontakoztathassák ki, a legkorszerűbb ismeretekhez jussanak hozzá, és a legmodernebb infrastrukturális feltételek közt fejlődhessenek a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén.

A 19 éves szegedi zongorista előtt óriási lehetőségek nyíltak meg. Említsünk meg néhány eddigi nagy sikerét: miután 14 évesen megnyerte a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutatót, többször fellépett Plácido Domingo operaénekessel, majd lemezfelvételt is készített a világhírű művésszel. A világ minden kontinensén koncertezett már Londontól New Yorkig, a Dubai Világkiállítás nagyszínpadától a Papp László Sportarénáig.

Balázs-Piri Somát a magyar közönség legközelebb szeptember 23-án, szombaton a Szegedi Dómban hallgathatja meg, ahol a Szent Gellért Fesztivál keretében ad koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar kíséretével, Yoon Kuk Lee vezényletével, ahol Mozart d-moll zongoraversenyét játssza majd. 

Borítókép: Balázs-Piri Soma megkapta a  Stipendium Peregrinum ösztöndíjat. (Fotó: Ntk.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.