Régésszé és restaurátorrá válhatunk a Kutatók éjszakáján

A múzeum főépületében és a Nemzeti Régészeti Intézetének Daróczi úti telephelyén tárlatvezetésekkel, előadásokkal, szakmai bemutatóval várják a látogatókat pénteken, a Kutatók éjszakáján.

Forrás: MTI2023. 09. 27. 12:30
Gyerekek és felnőttek egyaránt bepillanthatnak a múzeumi munkába
Gyerekek és felnőttek egyaránt bepillanthatnak a múzeumi munkába Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalabbaknak délelőtt kincskereső programmal készülnek, melynek során az őskőkorban és az ókori Pannóniában is lehet kalandozni. Luxus istenek címmel diák-tárlatvezetésre is jelentkezhetnek a felsősök és a gimnazisták, ahol kiderül, hogyan kezelték az ezüstöt, milyen mitikus lényekkel díszítették tárgyaikat a rómaiak. A Csontvázak a szekrényből című archeozoológiai bemutatón a gyűjtemény nyolcvanötezer csontjával lehet közelebbi kapcsolatba kerülni. A Campona-butik római kori viseletek bemutatójával kecsegtet, a felnőtteket pedig régészeti előadásokkal, kulisszák mögötti és kurátori tárlatvezetésekkel várják az Éremtárban, a Történeti képcsarnokban, a Római kőtárban és a Seuso kincsnél.

A rendezvényen István király miseruhájának – amit koronázási palástként ismerünk – rejtett dimenzióiról is szó lesz, valamint a látogatók megismerhetik a pattintott kőeszközök készítésének technikáit is.

A múzeum Nemzeti Régészeti Intézetében az iskolások régészeti helyszínelőként próbálhatják ki magukat, a felnőtt korosztály pedig bepillanthat a restaurátorok munkájába vagy akár a transzcendencia anatómiájába.
A látogatók a csúcstechnológia szerepéről hallhatnak és arról, miként alkalmazzák ezeket a módszereket a régészeti tárgyak vizsgálata során. Állatok a régészetben címmel szórványleleteken keresztül ismerhetik meg az archeozoológusi kutatómunkát, valamint bepillantást nyerhetnek a Nemzeti Régészeti Intézet mindennapi munkájába.

Borítókép: Gyerekek és felnőttek egyaránt bepillanthatnak a múzeumi munkába (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.