Gogol Háztűznézője a Nemzeti Színházban

A háztűznéző vagy háztűzlátás a leánynak és hozzátartozóinak látogatása a leendő vőlegény házánál. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt. Nemegyszer előfordult ilyenkor megtévesztési kísérlet: mások vagyonát, kölcsönkért ingóságait mint magáéit mutatta be a legény családja – olvasható a Magyar Néprajzi Lexikon idevágó szócikkében, és ez a kétfelvonásos Gogol-komédia alaphelyzetét mutatja meg nekünk. A 10. MITEM alkalmából október 20-án mutatja be az előadást a Nemzeti Színház.

Forrás: Mitem.hu2023. 10. 16. 21:00
10. Mitem, Nemzeti Színház, Háztűznéző, Gogol előadás
Fotó: Eori Szabo Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol ismert, kétfelvonásos darabjában a házasodni készülő (vagy éppen hezitáló) ifjú (vagy éppen korosodó) szereplők szórakoztató vívódásainak, a párválasztással járó gyötrelmeknek lehetünk tanúi. 

10.Mitem, Nemzeti Színház, Háztűznéző, Gogol komédiája
 Jelenet az előadásból Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

A komédia során humorral átitatott pillanatokat és jellemeket látva nevetve ismerhetünk rá a színpadon az ember titkos félelmeire, vágyaira, kétségbeesett erőlködéseire, hogy végül – egyfajta összegzésképpen – mi is átéljük a felismerést: 

Köszönöm, pajtás. Csak most tudtam meg végre-valahára, mi is az élet. Most egészen új világ tárult elém, most már látom, hogy minden mozog, él, érez, valahogy szinte gőzölög, és valahogy az ember maga se tudja, mi történik. Azelőtt nem vettem észre semmi effélét, vagyis…

A Háztűznéző előadás beregszászi bemutatójakor, 2023 márciusában, egy évvel az ukrajnai háború kitörésekor az azelőtt a háború előtti időt jelenti. Ez az előadás sem mehet el reflexió nélkül a világunkat felforgató változások mellett, sőt az eredményes háztűznézés reményében fejezi ki legfőbb kívánságát: „Jólétben élj, és hozzatok a világra egy sereg gyermeket...”

Borítókép: A darab alcíme is sokatmondó: teljességgel valószínűtlen történet, két részben (Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.